Talent en ambitie: Land- en tuinbouw leraar worden!

Geboortejaar: 2004

Ondersteuning: 2893 euro.

Voor:  Studie Agriculture teacher aan Chiang Mai Rajabhat University . .

Periode: 2022-2026

Status: Recent gestart.

Financiering
Legaat Taube-fonds.
Uit de aanvraag (Juli 2022):
Fluk is living with and taking care of his younger sister (10 yrs.); mother (36 yrs.) is remarried and lives with her new husband elsewhere for 3 years. When he will start his study, his sister will move in with grandmother (67 yrs.), and Fluk will support them financially. He is working fulltime in Minimarket in Chiang Mai, and plans to continue working there while studying.
Ambitie/droom:
"His introduction: “I want to be a teacher in Agriculture. My grandfather had a grape farm so there I learned something about farming. And I would like to teach others and pass on my knowledge. I have lived in a temple for three years and went to school there. Besides the regular school subjects, I have learned to paint. From my grandfather I have learned about farming”.

Februari 2023:
Fluk heeft ook zijn eerste jaar er bijna op zitten. Het is een goed jaar voor hem geweest en hij is vooral erg tevreden over de vele korte stages en het werk op de kwekerij. Engels is ook voor hem erg moeilijk en hij gaat proberen zich daar meer op te focussen. Hij leert veel over: voeding, ziektes, inenten van dieren en het verbouwen van groenten zonder chemicaliën. Ook leert hij veel didactische vaardigheden om de kinderen te enthousiasmeren en betrokken te houden bij de lessen die hij geeft.
Hij loopt bijna elke maand stage en geeft de oudere kinderen van basisscholen les op een soort van boerderij met dieren en kwekerij en leert ze zo over compost, preventie van ziektes bij dieren en gewassen en verbouwen van groente. Hij krijgt veel complimenten van medestudenten en
docenten omdat hij veel sociale vaardigheden heeft, hij is aangesteld tot ‘classleader’. Behalve het Engels wil hij de aankomende maanden ook zijn aandacht focussen op het werken in de kwekerij omdat dat erg belangrijk is voor de toekomst.

 Augustus 2023:
"De studie gaat goed en ik vind studie en alle activiteiten eromheen erg leuk. Mijn favoriete vak is nog steeds agriculture/landbouwkunde, omdat ik de geleerde kennis kan overbrengen naar de community. Het moeilijkst blijft voor mij Engelse taal, zoals deze vragen beantwoorden! ;-)). Er zijn veel activiteiten naast en vanuit de studie: ik ben klasse president, nu doe ik ook introductie en begeleiden van eerstejaars.
Ik heb geen volledige bijbaan meer, daar is gewoon geen tijd meer voor. Wel doe ik regelmatig baantjes op de universiteit, die wat bijverdienste geven. Mijn familie omstandigheden zijn wat veranderd: mijn jongere zusje woont nu bij onze moeder en mijn oom woont nu bij oma, zodat ik hen financieel niet meer hoef te helpen.

Februari 2024 :
De faculteit van Fluk heeft in juni 2023 een prijs gewonnen voor de onderzoeken die zij hebben gedaan naar het verbeteren van landbouwgrond door het toepassen van een variatie van te telen gewassen. Zij zijn hiervoor naar Bangkok afgereisd.

Terug in Chiang Mai hebben Fluk en andere studenten i.s.m. onderwijzers en dorpsoudsten voorlichtingsbijeenkomsten over dit onderwerp georganiseerd op school en in de dorpen rondom Doi Saket. Er is voorlichting gegeven over zaken als het reduceren van kosten voor kippenvoer en het gebruik van kunstmest. Zo geeft hij regelmatig les aan een klein groepje boeren die naar de school toekomen omdat de ‘ headman’ ( met hulp van de opa van Fluk) deze boeren naar school haalt. Hij krijgt hierbij veel ondersteuning van de opleiding.

Fluk heeft dit semester geen stages meer buiten de deur gehad maar is erg enthousiast over het delen van zijn kennis met de boeren. Hij heeft zijn baantje moeten opgeven i.v.m. te veel huiswerk maar verdient wel wat bij door dit ‘advieswerk’ aan de boeren.