Talent en ambitie: Ingenieur worden!

Geboortejaar: 1999

Ondersteuning: 3000 euro.

Voor:  Volgen opleiding "Industrial engineering" aan Rachamonkhon University for Technology in Lanna.

Periode: 2018-2022

Status: Succesvol afgerond.
Financiering
Legaat Taube-fonds.
Uit de aanvraag (April 2018):
"Ik woon in Thep Sadet (Doi Saket). Ik werd geboren op 6 September 1999. Mijn vader is Aannemer, mijn moeder werkt in de landbouw; ik heb 1 zuster. Ik woon bij mijn familie. Ik ging naar school in Thep Sadet; de hoogste klassen van Matayom deed ik in Doi Saket. Ik speel gitaar.
Ik wil Industrial Engineering studeren aan Rachamankala University of Technology Lanna. Ik ben daar al ingeschreven. Die studie lijkt me interessant en heel gevarieerd. Later zal het niet moeilijk zijn om bij een van de vele bedrijven in Chiang Mai een baan te vinden. Ik moet 10,600 Baht betalen voor het eerste semester. Ik heb een renteloos voorschot aangevraagd. De overige kosten zullen door mijn familie worden betaald.


Ambitie/droom:
"As a young child I was already in regular contact with technical processes. I often joined my father, a contractor, when he went to work. I learned to recognise problems and to try to find solutions. Technology has always been one of my favorite subjects. At the secondary school I joined a group that invented ‘robots’. I was mainly interested in developping the computer-programs for these activities."
Januari 2019
Orrapin heeft het eerste semester succesvol afgerond. Haar cijferlijst was in het Thai, maar met behulp van ons Thaise lid van de commissie was het voor ons begrijpelijk. Orrapin zat tijdens het opstellen van het verslag over 2018 in de bergen en was niet bereikbaar voor een uitgebreider gesprek.
Januari 2020
Bij deze eerste kennismaking met Orrapin maakt ze een toegewijde, degelijke, indruk. Zij heeft het eerste semester veel tijd besteed aan de introductie van andere studenten. Ze is één van de weinige vrouwelijke studenten die aan de Bèta kant studeert. Gezien de complexiteit van haar studie/vakken was het ook hier lastig om er precies achter te komen wat ze doet. Maar het komt tenminste neer op:
- Technische calculaties en specificaties opstellen voor de bouw van machines en productielijnen in de auto-industrie,
- Het managen van productielijnen in de fabriek,
- Kwaliteitscontroles van productielijnen ontwikkelen.

Volgend jaar gaat ze stagelopen in een autofabriek en extra werken aan het vak statistiek omdat ze dit erg moeilijk vindt.
Januari 2021
Orrapin gaat heel goed, ze is gemotiveerd en vrolijk. Ze begrijpt steeds meer van de Engelse taal en probeert soms ook in het Engels te spreken. Door corona heeft ze wel achterstanden opgelopen omdat de universiteit dicht was en ze online onderwijs heeft moeten volgen. Het is nog niet helemaal duidelijk of ze de achterstanden gaandeweg kan inhalen of dat ze haar studietijd moet verlengen. De stage in de autofabriek kon ze ook niet lopen, hopelijk kan dat dit jaar wel gebeuren. Wij hopen voor haar dat ze snel meer duidelijkheid zal krijgen hierover.
Orrapin zit in een klas van 17 leerlingen waarvan nu 7 vrouwelijke studenten. De vakken van het eerste jaar zijn nagenoeg hetzelfde, het is vooral nog een theoretische studie. Er wordt nu ook tijd besteed aan accounting en belasting issues. Productieplanning vindt zij het interessantst.
Volgend jaar gaat ze een grote uitdaging tegemoet omdat ze voor haar afstuderen een thesis moet opstellen. Dit jaar moet ze met de voorbereidingen daarvoor starten. Zoals zij nu naar haar arbeidsperspectief kijkt zou ze graag in een van de grotere autobedrijven willen werken.
Januari 2022
Orrapin heeft ondanks veel onlineonderwijs een goed jaar achter de rug. Ze moet drie maanden achterstand inhalen, maar omdat de studie oorspronkelijk in maart kan worden afgerond heeft ze tot juni de tijd en komt daardoor met de hulp van de Talent Foundation niet in financiële problemen.
De stage bij de autofabriek is definitief niet doorgegaan maar ze loopt sinds november 2021 stage (loopt af in Februari 2022) bij de Detox Thailand Co. LTD. Een leraar had dit aanbevolen omdat het veel kans op een baan biedt. Hier worden voedsel supplementen en vitaminen ontwikkeld op basis van kruiden, heel populair en actueel. Ze leert hier het hele proces van produceren tot het op de markt brengen. Het heeft haar perspectief enorm verbreed en zij wil hierin doorgaan.
Vanaf maart gaat ze met haar thesis verder waar ze al, samen met een medestudent, een begin mee heeft gemaakt. Ze zijn bezig met een ontwerp van een bed die thuis en in ziekenhuizen kan worden gebruikt voor bedlegerige patiënten.

ebruari 2023
Orapin heeft haar studie in juni 2022 met succes kunnen afronden. Zij geeft aan dat ze erg tevreden is over de begeleiding vanuit de opleiding en altijd veel plezier heeft gehad in haar studie. Per januari 2023 heeft zij een baan gevonden bij Chicony Electronics co.ltd. IE, zij heeft hier een ingenieurs positie. Dit bedrijf houdt zich bezig met fotomateriaal en videos.
Wat wij het meest opvallendst en bijzonder vonden met deze studente is haar in 4 jaar te zien groeien van onzeker maar erg slim meisje tot een jonge vrouw die zelfverzekerd over komt en sociaal is. Zij heeft een stimulerende e n motiverende werking op haar omgeving door haar enthousiasme en voortvarendheid. Alweer een mooi voorbeeld van een jongvolwassene die met haar studie een goede toekomst tegemoet kan gaan en een rolmodel voor de omgeving is, speciaal voor jonge meisjes.
Hieronder de bedank mail van Orapin aan de Talent Foundation:


Hi Now I work at Chicony electronics (thailand) co., ltd. IE engineering position. This company product is related about images and videos. Now I'm enjoy my job.
How are you? I hope you are always well and happy with your life.
Thank you very much for everything you give me.
With great respect.
Oraphin.