Talent en ambitie: Ademhalingstherapeut worden!

Geboortejaar: 2004
Ondersteuning: 3150 euro.

Voor: Volgen batchelor opleiding longtherapie aan de privé-universiteit Rafael Landívar

Periode: 2023-2025.

Status: Gestart in maart 2023.

Financiering

Particuliere donaties

Uit de aanvraag (februari 2023):

"Mijn familie bestaat uit vijf mensen: mijn vader, mijn moeder, mijn zus en een nichtje. De economische en politieke situatie in mijn land wordt met de dag moeilijker. In 2021 heb ik een voorbereidingscursus gedaan in biologische wetenschappen, in de hoop dat ik in 2022 naar de faculteit tandheelkunde van de Universiteit van San Carlos in Guatemala kon gaan. Dit is de enige openbare universiteit met gunstige voorwaarden voor studenten met beperkte economische middelen. Deze universiteit trekt zich van oudsher het lot van de meest achtergestelde sociale sectoren aan. In 2022 maakte de universiteit helaas een politieke crisis door. Door politieke invloeden van buitenaf is er een nieuwe rector aangesteld die een slecht beleid voert voor veel studenten. Het is een stuk moeilijker geworden om onze studie daar te starten. Geconfronteerd met deze situatie hebben de studenten van de verschillende faculteiten de universiteit bezet en eisen het ontslag van de huidige rector. Dit is een situatie die de weerslag is van een complex politiek panorama dat nauwelijks op korte termijn kan worden opgelost.
In december 2022 hebben mijn ouders en ik hierover gesproken en we hebben afgesproken dat ik niet nog een jaar zou verliezen zonder te studeren. Profiterend van het feit dat mijn vader een baan had aangeboden gekregen om in februari 2023 te beginnen, namen we gezamenlijk de beslissing om me in te schrijven voor de opleiding van Ademhalingstherapie aan de privé-universiteit Rafael Landívar.
Begin februari wachten we nog steeds op de datum waarop mijn vader zou gaan werken. We besloten alvast om de eerste maandelijkse studiebijdrage van februari te betalen, evanals de verplichte studentenkaart en enkele benodigdheden om de lessen in de eerste week van februari te kunnen beginnen. Helaas heeft mijn vader te horen gekregen dat de aangeboden baan niet doorgaat. Geconfronteerd met deze situatie hebben we naar mogelijkheden gezocht om een beurs aan te vragen en zo de kosten te dekken die nodig zijn voor mijn studie. Ondertussen is mijn vader nog steeds op zoek naar een baan. Het is op dit moment vrij moeilijk omdat er veel vraag is naar werk, maar hij doet al het mogelijke om tijdelijke banen te vinden."

Ambitie/droom:
"Ik wil heel graag beginnen met mijn studie op universitair niveau om mijn talenten te benutten en verder te ontwikkelen. Ik wil hard studeren zodat ik uiteindelijk mijn opleiding kan verwezenlijken. Ik blijf deelnemen aan sociale activiteiten. Dit versterkt mijn leiderschapscapaciteiten en het biedt me de mogelijkheid om vorm te geven aan mijn gevoelens van solidariteit en sociale gevoeligheid. Ik wil een goede professional worden met het vermogen om mijn patiënten en andere mensen te helpen en mijn kennis en vaardigheden in dienst te stellen via mijn beroep. Ik ben in staat om veranderingen te bewerkstelligen bij andere jongeren en om jonge vrouwen aan te moedigen hun studie voort te zetten, met name de vrouwen in mijn gemeenschap. Met mijn kennis hoop ik te kunnen bijdragen aan het ondersteunen van mensen die het nodig hebben. Ik wil werken voor gelijkheid en rechtvaardigheid.  Ik wil me focussen op mijn studie en zoveel mogelijk kennis opdoen om mijn omgeving te kunnen bijstaan en helpen. Als ik klaar ben met mijn studie, zoek ik een baan om via mijn beroep bij te dragen aan de meest behoeftige mensen in mijn gemeenschap en mijn land. 

Oktober 2023

"Mijn eerste semester van de studie ademhalingstherapie was heel spannend en uitdagend. Vanaf de eerste dag wilde ik graag zoveel mogelijk leren om professioneel te blijven groeien. Naarmate ik verder kwam in het programma, raakte ik steeds meer gefascineerd door de manier waarop ademhalingstherapie een verschil kon maken in het leven van mensen.


De lessen waren intensief, de hoeveelheid studiemateriaal die ik moest leren was overweldigend, maar het enthousiasme om te leren maakte het gemakkelijker. Ik stond voor onbekende uitdagingen, zoals leren hoe de ademhaling gekanaliseerd kan worden en het herkennen van vitale signalen. Ook moest ik leren hoe ik sommige ziekenhuismaterialen op de juiste manier moest gebruiken. Ik leerde ook het belang van hygiëne in alles wat ik deed, want dat is uiterst fundamenteel in mijn opleiding. Naarmate mijn opleiding dit semester vorderde, kreeg ik de kans om enkele dingen die ik in mijn lessen had geleerd toe te passen in de praktijk.

Kennis over specifieke dingen met betrekking tot ademhalingstherapie hielp me om me als therapeut te ontwikkelen, bijvoorbeeld kennis over methodologieën en vaardigheden. Ik leerde ook veel op het gebied van probleemoplossing, besluitvorming, effectieve communicatie en teamwork. Deze vaardigheden zijn essentieel om de opgedane kennis in echte situaties toe te passen.
Ik leerde mezelf de vaardigheden van kritisch denken, creativiteit en doorzettingsvermogen eigen te maken. Ik vind dat heel waardevol want het helpt me niet alleen op mijn vakgebied, maar ook in het dagelijks leven. Die vaardigheden helpen je om uitdagingen aan te gaan en persoonlijk en professioneel te groeien.
 
Dit is in het kort hoe ik mijn studie dit semester heb uitgevoerd, dankzij de steun die Talent Foundation en Verdad y Vida me bieden. Ik ben erg blij en enthousiast om aan het tweede semester te beginnen.