Talent en ambitie: Familiebedrijf opzetten!

Geboortejaar: 1995

Ondersteuning: 3251 euro.

Voor: Volgen opleiding voor Ondernemerschap, Management en Marketing voor Kleine Bedrijven aan Technisch Opleidingsinstituut in Cobán, Alta Verapaz.

Periode: 2022-2024.

Status: Verloopt volgens plan.

Financiering

Uit de aanvraag (november 2021):
"Ik woon bij mijn ouders. We zijn met 5 broers (ik ben de op één na oudste) en ik heb nog een oudere zus. Twee broers zitten nog op de basisschool. Mijn familie leeft van de landbouw. We hebben geen andere bron van inkomsten. Het is erg moeilijk om een baan te krijgen en daarom zetten we ons volledig in voor de bewerking van het land en het verbouwen van ons voedsel. Ik maak ook deel uit van het Jongeren Ondernemers Project (landbouwproject). Ik vind het erg leuk om daaraan deel te nemen omdat ik veel nieuwe dingen leer. Ik doe er nieuwe ideeën op en leer nieuwe praktijken in de teelt van gewassen: hoe we onze gewassen kunnen verbeteren, hoe we producten en oogsten kunnen verhogen. Ik maak kennis met de voedingswaarde van elk product dat ik zaai. En ik leer hoe het ons helpt in onze voeding, in onze gezondheid. We delen zaden en producten met vrienden en vriendinnen van onze groep en hun families. Ik leer veel van dit project.
Op dit moment zie ik het als een beperking dat ik vele uren per dag besteed aan het werken op het land dat we bezitten met mijn familie. En dat gedurende de hele week. De weinige vrije tijd die ik nog heb, werk ik mee binnen de kerk en op zondag train en speel ik voetbalwedstrijden met mijn team. "

Ambitie/droom:
"Ik wil graag een technische/management opleiding doen. Dit zal me helpen om mijn werk met de landbouw beter te organiseren, zodat we een klein familiebedrijf kunnen opzetten. Ik wil daarom graag de opleiding voor Ondernemerschap, Management en Marketing voor Kleine Bedrijven gaan volgen aan een Technisch Opleidingsinstituut in Cobán, Alta Verapaz. Het is een studie voor enkele dagen in de week en de opleiding duurt twee jaar."

Oktober 2022:
"Ik ben blij dat ik al 6 maanden van het eerste jaar van mijn opleiding heb kunnen studeren, hoewel ik een aantal moeilijke momenten heb doorgemaakt. Maar ik ben erg blij omdat ik elke dag iets anders leer over administratieve kennis.
Toen ik in januari met mijn lessen begon, voelde ik me erg gelukkig omdat ik weer naar school ging. Mijn familie was ook erg blij en dankbaar voor de kans die de studiebeurs me geeft om een opleiding te kunnen volgen. De lessen zijn sinds januari weer met fysieke aanwezigheid. Alleen in de maand maart werden deze lessen acht dagen opgeschort, omdat vanwege Covid 19 in de hele gemeente weer code rood gold. Die week werden de fysieke lessen opgeschort en was het weer virtueel.
De fysieke lessen zijn voor mij effectiever geweest. De acht dagen virtuele lessen verliepen niet zo goed. Het kost me meer moeite om verbinding te maken met een online platform omdat ik er geen ervaring mee heb. In het begin was het moeilijk. Nu heb ik geleerd om de mogelijkheden van het internet beter te gebruiken. Het onderzoekswerk dat ze ons opgeven kan ik al op internet opzoeken en uitwerken. En ik kan het ergens in de stad laten afdrukken. De docenten voelen zich heel verantwoordelijk en zijn heel ondersteunend voor de studenten. Ze merken snel elke twijfel of behoefte van een student op als die iets niet weet of als het niet lukt om iets goed te onderzoeken. De leraren leggen alles goed uit. Zoals ik al zei, na die acht dagen keerden we terug naar de normaliteit van de fysieke lessen. Dat vind ik fijn omdat we in groepen werken en we elkaar steunen. Ik heb het gevoel dat ik zo meer dingen leer dan wanneer het virtueel is.
Ik dank u voor de kans die u me geeft om deze studie te kunnen volgen en ik doe er alles aan om dit jaar goede cijfers te halen. "

Oktober 2023:
" Ik dank God omdat hij me leven, gezondheid, kracht en wijsheid heeft gegeven om mijn opleiding te kunnen volgen. Ik heb nu 18 maanden van mijn studie voltooid en nu ik dit punt heb bereikt voel ik me erg gelukkig want ik ben nu al halverwege mijn opleiding. Dat is allemaal mogelijk geweest dankzij de studiebeurs van Talent Foundation en dankzij de onvoorwaardelijke steun van Verdad y Vida.
Ik heb al mijn energie gestoken in het leren. Er zijn veel goede dingen gebeurd, bijvoorbeeld de ervaringen met groepswerk. We hebben gezamenlijk onderzoeken gedaan en we zijn erin geslaagd om goed samen te werken in een groep. Eigenlijk heb ik het best goed gedaan en ik hoop dat het komende semester nog beter zal zijn. 
Mijn studie opent de weg naar een goede kennis en een goede toekomst, waarin ik mijn dromen wil vervullen en mijn doel wil bereiken. Ik ben erin geslaagd om kennis op te doen en die in praktijk te brengen, bijvoorbeeld kennis over planning in het administratieve proces binnen zakelijke ondernemingen, over productontwikkeling en training voor jonge ondernemers. Ook heb ik kennis opgedaan over de bijenteelt. Ik ben van mening dat mijn ontwikkeling goed is geweest. Ik ben erg geïnteresseerd in mijn studie. Ik leer ook met welke factoren ik rekening moet houden om succes in het leven te hebben.

Ik bedank ook mijn ouders omdat ze me hebben gesteund en aangemoedigd om door te gaan met mijn studie en me voor te bereiden op de toekomst. Ongeacht de moeilijke omstandigheden die zich soms voordoen, want we hebben als gezin moeilijke situaties meegemaakt, maar we moeten toch vooruit. Ik neem ook deel aan een groep van vijfentwintig jongeren in de gemeenschap Paijá en we leren over het aanleggen en onderhouden van familietuinen, het verbouwen van groenten en het gebruik van organische meststoffen.

Februari 2024:
" Allereerst ben ik heel dankbaar dat ik dit jaar van mijn studie goed kon afsluiten. Ik ben dankbaar dat ik de kracht en de gezondheid heb gehad om mijn opleiding te doen en om daarmee verder te kunnen gaan.
Ik sluit nu twee jaar van mijn studie af met het vertrouwen dat ik verder kan gaan, omdat u mij hopelijk zult blijven steunen. Ik ben u heel dankbaar voor de steun die u me heeft gegeven en voor het vertrouwen dat u in mij hebt gesteld. Ik bedank ook mevrouw Paty omdat ze me altijd belt om te horen hoe het met mijn studie en mijn cijfers gaat. Ze steunt me moreel om vooruit te komen en vol te houden. (Opm. Gemma: Paty is één van de medewerksters bij Verdad y Vida).
Ik weet dat u veel moeite doet om me financieel te ondersteunen. Daarom doe ik mijn uiterste best om niet te falen in mijn studie. Soms is het moeilijk omdat ik niet alleen met mijn studie bezig ben; ik werk ook veel op het stukje land van mijn familie. Ik moet tijd besteden aan onze gewassen en onze oogsten. Maar het is voor mij duidelijk dat mijn studie op de eerste plaats komt.
Dit jaar heb ik door ziekte in mijn familie verschillende moeilijkheden moeten overwinnen. Maar ondanks dat ben ik erin geslaagd die problemen op een goede manier op te lossen.