Talent en ambitie: Familiebedrijf opzetten!

Geboortejaar: 1995

Ondersteuning: 3251 euro.

Voor: Volgen opleiding voor Ondernemerschap, Management en Marketing voor Kleine Bedrijven aan Technisch Opleidingsinstituut in Cobán, Alta Verapaz.

Periode: 2022-2024.

Status: Verloopt volgens plan.

Financiering
Uit de aanvraag (november 2021):
"Ik woon bij mijn ouders. We zijn met 5 broers (ik ben de op één na oudste) en ik heb nog een oudere zus. Twee broers zitten nog op de basisschool. Mijn familie leeft van de landbouw. We hebben geen andere bron van inkomsten. Het is erg moeilijk om een baan te krijgen en daarom zetten we ons volledig in voor de bewerking van het land en het verbouwen van ons voedsel. Ik maak ook deel uit van het Jongeren Ondernemers Project (landbouwproject). Ik vind het erg leuk om daaraan deel te nemen omdat ik veel nieuwe dingen leer. Ik doe er nieuwe ideeën op en leer nieuwe praktijken in de teelt van gewassen: hoe we onze gewassen kunnen verbeteren, hoe we producten en oogsten kunnen verhogen. Ik maak kennis met de voedingswaarde van elk product dat ik zaai. En ik leer hoe het ons helpt in onze voeding, in onze gezondheid. We delen zaden en producten met vrienden en vriendinnen van onze groep en hun families. Ik leer veel van dit project.
Op dit moment zie ik het als een beperking dat ik vele uren per dag besteed aan het werken op het land dat we bezitten met mijn familie. En dat gedurende de hele week. De weinige vrije tijd die ik nog heb, werk ik mee binnen de kerk en op zondag train en speel ik voetbalwedstrijden met mijn team. "
Ambitie/droom:
"Ik wil graag een technische/management opleiding doen. Dit zal me helpen om mijn werk met de landbouw beter te organiseren, zodat we een klein familiebedrijf kunnen opzetten. Ik wil daarom graag de opleiding voor Ondernemerschap, Management en Marketing voor Kleine Bedrijven gaan volgen aan een Technisch Opleidingsinstituut in Cobán, Alta Verapaz. Het is een studie voor enkele dagen in de week en de opleiding duurt twee jaar."
Oktober 2022:
"Ik ben blij dat ik al 6 maanden van het eerste jaar van mijn opleiding heb kunnen studeren, hoewel ik een aantal moeilijke momenten heb doorgemaakt. Maar ik ben erg blij omdat ik elke dag iets anders leer over administratieve kennis.
Toen ik in januari met mijn lessen begon, voelde ik me erg gelukkig omdat ik weer naar school ging. Mijn familie was ook erg blij en dankbaar voor de kans die de studiebeurs me geeft om een opleiding te kunnen volgen. De lessen zijn sinds januari weer met fysieke aanwezigheid. Alleen in de maand maart werden deze lessen acht dagen opgeschort, omdat vanwege Covid 19 in de hele gemeente weer code rood gold. Die week werden de fysieke lessen opgeschort en was het weer virtueel.
De fysieke lessen zijn voor mij effectiever geweest. De acht dagen virtuele lessen verliepen niet zo goed. Het kost me meer moeite om verbinding te maken met een online platform omdat ik er geen ervaring mee heb. In het begin was het moeilijk. Nu heb ik geleerd om de mogelijkheden van het internet beter te gebruiken. Het onderzoekswerk dat ze ons opgeven kan ik al op internet opzoeken en uitwerken. En ik kan het ergens in de stad laten afdrukken. De docenten voelen zich heel verantwoordelijk en zijn heel ondersteunend voor de studenten. Ze merken snel elke twijfel of behoefte van een student op als die iets niet weet of als het niet lukt om iets goed te onderzoeken. De leraren leggen alles goed uit. Zoals ik al zei, na die acht dagen keerden we terug naar de normaliteit van de fysieke lessen. Dat vind ik fijn omdat we in groepen werken en we elkaar steunen. Ik heb het gevoel dat ik zo meer dingen leer dan wanneer het virtueel is.
Ik dank u voor de kans die u me geeft om deze studie te kunnen volgen en ik doe er alles aan om dit jaar goede cijfers te halen. "