Talent en ambitie: Landbouwkundig ingenieur worden!

Geboortejaar: 1998

Ondersteuning: 3269 euro.

Voor:  Volgen opleiding "Production in Horticulture" aan Mae Jo University, Chiang Mai, Faculty of Agricultural .

Periode: 2017-2021

Status: Afgestudeerd en een baan gevonden!
Financiering
Legaat Taube-fonds.
Uit de aanvraag (April 2017):
"I was born on 19/10/1998 in Chiang Mai. I live in Doi Saket with my mother (55) who has taken care of me since I was born. My mother is an employee. She had an accident 2 years ago, and can not go to work since. Most of the money is going to medical expenses. I followed both Primary and Secondary education at Doi Saket. My major subjects were Science and Mathematics. In my free time I take care of my mom, the house, cooking and cleaning. On Friday- and Saturday evenings I work at a local restaurant. I would like to study at Maejo University in Chiang Mai, Faculty of Agricultural Production in Horticulture. The yearly university fee is 16,000 Baht in the first semester. Next semesters will be 10.000. I will receive a Government loan for this fee. Additionaly the Government will supply 2,000 Baht each month for daily expenses."


Ambitie/droom:
"I am very much interested in the cultivation of edible plants. They are the foundation of human life. In Thailand there are many excellent variaties, but the good products are exported because that is more profitable. Examples are good rice-variaties, and also some fruits. I want to study ways to improve the quality of local produce, and also lower the production costs, for instance by using the right fertilisers and the use of safe insecticides. I was very good in Biology at school. At home I grow edible plants in my garden, like several herbs, chilis, onions, celery, etc. I have some experience in growing plants, but now I have to accumulate the knowledge behind these processes. Therefor I want to study at university level. But financing that is a problem. "
Januari 2019
Orrapin heeft het eerste semester succesvol afgerond. Haar cijferlijst was in het Thai, maar met behulp van ons Thaise lid van de commissie was het voor ons begrijpelijk. Orrapin zat tijdens het opstellen van het verslag over 2018 in de bergen en was niet bereikbaar voor een uitgebreider gesprek.
Januari 2018
Nuttida vindt haar studierichting erg leuk, met tal van interessante vakken. Er zijn ruim 200 studenten in haar groep. Haar gemiddelde over het eerste semester is 3,81. Ze koos scheikunde en biologie als extra vakken. Ze is erg blij met de financiële ondersteuning die ze aan het begin van elke maand van Talent ontvangt. Indien dat soms nodig is, kan haar familie bijspringen.
Januari 2019
Nuttida is nu in haar tweede studiejaar. Dit semester is moeilijker dan vorig jaar. Ze volgt de volgende vakken: fysics, statistics, micro-biology, organic chemistry, English, en grondbeginselen van tuinbouw. Ze doet ook veel praktijkervaring op. De midterm tests zijn voorbij; ze behaalde goede cijfers, gemiddeld 3.2. Ze is nu ingedeeld in de groep ornamental horticulture. Ze woont in de dormitory van de universiteit. Iedere week op vrijdag volgt haar groep farming practice. Iedere student heeft een eigen stukje grond toegewezen gekregen. Ze moet de bodem klaarmaken, zaaien, mest geven, en zorgen voor haar eigen planten.
Januari 2020
Nuttida is nu aan het eind van het eerste semester van het tweede studiejaar. Haar studie gaat goed. Zij is nog steeds enthousiast over de studie, ze heeft al veel basiskennis opgedaan en ze heeft goede cijfers: gemiddeld 3.52 (maximaal 4). Tijdens de afgelopen maanden heeft ze diverse leraren gehad en via dit systeem wordt er een selectie gemaakt voor de leraar waar in het tweede semester mee wordt gewerkt. Ze is erg enthousiast over en verwacht veel van de leraar waar ze in het tweede semester, start 18 november, mee gaat werken. Het accent zal liggen op het vervaardigen van nieuwe, originele soorten planten en dan vooral de orchidee. Dit onderdeel vindt zij het moeilijkst maar ook het meest interessantst.
Vol enthousiasme vertelt zij over het werken in het laboratorium van de universiteit waar zij nieuwe soorten ontwikkelen. Deze soorten zijn bedoeld voor decoratieve maar ook voor klinische bestemmingen. Zij ziet voor haar zelf nog steeds een groot toekomstperspectief en is erg tevreden over de ruime kennis van soorten planten en de specialisatie die zij nu kan voortzetten. Met deze kennis zou zij ook kunnen gaan solliciteren op banen bij overheidsorganisaties.
Januari 2021
Hieronder een berichtje van Nuttida:
Covid 19: Study and work from home: While I was at home teachers will provide jobs online such as bringing a tree with green leaves. put it to experiment with the leaves to become spotted white leaves.

Nuttida zit nu in het laatste studiejaar, zij is nog even enthousiast en haalt uitstekende cijfers. Zij leert nu over plantenveredeling en alles wat nodig is voor een optimale groei, met als specialisatie bloemen, zoals orchideeën en chrysanten. Plantenveredeling begint met precisiewerk in het laboratorium en daar is ze erg goed in. Binnenkort gaat ze een stage van drie maanden doen in een groot bloemzaden bedrijf Aga Agro in de buurt van Chiang Mai, waar ze naast de praktijk van de zadenveredeling ook over de commerciële kant van de zadenhandel hoopt te leren.
Zij verwacht goede mogelijkheden voor het vinden van een baan na het afronden van haar studie. Eerst bij een van de Agrobedrijven, maar op den duur wil ze een eigen onderneming gaan starten. Mae Jo University is het Wageningen van Thailand en mede daarom zijn er in Chiang Mai en omgeving veel vernieuwende Agrobedrijven gevestigd.
Januari 2022
Het laatste jaar van de studie van Nuttida bestond vooral uit stage lopen bij diverse bedrijven die zich bezighouden met bloemzaden en het kweken van bloemen. Tussendoor op haar opleiding moesten de studenten presentaties houden over deze stages en de geleerde stof en ervaringen. Zij geeft aan dat het heel leerzaam was om ervaringen uit te wisselen. Ook al het voorwerk in de laboratoria kon nu gedeeltelijk in de praktijk worden toegepast.De laatste weken van haar studie (half juni) moest al het onderwijs wegens covid online. Gelukkig voor Nutidda had ze bijna al het studiewerk en de presentaties erop zitten en kon zij haar studiejaar afronden met de stage bij het park Doi Pang Kum en de diplomauitreiking.
Per 1 augustus heeft Nuttida een baan gevonden in ‘Royal Parc Rajapruek in Chiang Mai. Dit park is welbekend in Chiang Mai, het is de Floriade van Thailand. Via een email bedankt zij iedereen voor de steun bij haar studie:

Hi 👋 bas van loon 🤗!
I get money 2500 bath. thank you very much. And now I have completely graduated from my university. Thank you very much for all the money that have supported me during 4 year.