Talent en ambitie: Leraar worden!

Geboortejaar: 1999

Ondersteuning: 2300 euro.

Voor: Volgen 2-jarige opleiding aan Mizati College of Education in Mangochi.

Periode: 2022-2023.

Status: Gestart in januari 2022.

Financiering:
Legaat Taube-fonds

Uit de aanvraag (november 2021):
"Ik woon met mijn moeder en mijn grootmoeder. Mijn moeder is alleenstaand. We zijn met 2 jongens en een meisje. Ik ben de jongste. Van mijn moeder en oma weet ik dat we overlevenden zijn van het interne gewapende conflict (burgeroorlog) in Guatemala. Mijn opa - de vader van mijn moeder - werd levend verbrand in de Spaanse ambassade in Guatemala in 1980, samen met andere boeren en universiteitsstudenten. Zij klaagden de moordpartijen aan die het leger pleegde in veel gemeenschappen op het platteland van Guatemala. De Spaanse ambassadeur bood hen bescherming maar het leger viel de ambassade binnen en stak het gebouw in brand.
Ik hou van studeren, lezen en te leren over de geschiedenis van ons land. Ik vind het fijn als ik andere leerlingen kan helpen die moeite hebben met de lessen of het huiswerk. En ik hou van voetbal. Op school vind ik het leuk om met mijn klasgenoten te praten en hen te helpen bij de lessen waar ze moeite mee hebben. Ik help hen ook bij het maken van huiswerk. Ik studeer hard en maak mijn huiswerk. Ik hou ervan om vrienden te hebben.
Sinds ik een kind was heb ik mijn moeder vergezeld naar groepsbijeenkomsten van AMDE. Dit is de vereniging van familieleden van verdwenen personen waar mijn moeder en oma deel van uitmaken. In die bijeenkomsten ontmoette ik andere kinderen en jongeren die ook familieleden van slachtoffers zijn. Daar leerde ik dat er in Guatemala veel onrecht is en dat er in Santa Lucia, dat in een heel vruchtbaar en productief gebied ligt, veel plantages en suikerfabrieken zijn. Maar de arbeiders worden al heel lang uitgebuit. Ze ontvangen geen eerlijk loon en hun rechten worden vaak geschonden. In die bijeenkomsten begon ik te leren dat we als mensen moeten zeggen wat we denken, dat we met andere mensen bij elkaar moeten komen om ons te organiseren en om samen een betere toekomst te zoeken."
Ambitie/droom:
"Ik wil graag blijven studeren, ik wil Technicus Industrieel Lassen worden. Het is een opleiding die mijn aandacht trekt omdat ik vrienden heb die dezelfde opleiding hebben. Ze zijn erin geslaagd om een kleine smederij op te zetten en een eigen bedrijfje te starten. Ik zie ook dat er in het dorp verschillende werkplaatsen zijn die belangrijk werk doen. Ik denk dat er zeker een mogelijkheid is om een baan op dit gebied te krijgen. Of dat ik in de toekomst een eigen bedrijfje kan opzetten. De technische opleiding duurt drie jaar. Het wordt gegeven in een instituut genaamd INTECAP -Technical Training Institute. Het is een groot instituut; ze hebben veel geschikte apparatuur en zijn toegerust voor technische studies. Ze motiveren en ondersteunen studenten om goed voorbereid af te studeren. Ook is het belangrijk om verantwoordelijkheden te dragen en over goede normen en waarden te beschikken. Mijn droom is om professional te worden en een baan te krijgen om mijn familie vooruit te helpen. De economische situatie verhindert tot op zekere hoogte om deze droom te vervullen, maar ik vraag God dat u me kunt ondersteunen om dit doel te bereiken. Ik wil een verantwoordelijk persoon zijn, ook om andere jonge mensen te helpen om beter te studeren en zich voor te bereiden op een betere toekomst."