Talent en ambitie: Verpleegkundige worden!

Geboortejaar: 1997

Ondersteuning: 1904 euro.

Voor:  Volgen opleiding HBO Verpleegkunde aan Muranga KMTC.

Periode: 2021-2022

Status: Succesvol afgerond.

Financiering
Specifieke + algemene donaties.
Uit de aanvraag (september 2020):
"Ik kom uit een eenvoudige familie waarin mijn vader werkeloos is en mijn moeder op kleine schaal groenten verkoopt langs de weg in de buurt van ons huis. Zij is de kostwinner. Mijn broer is werkeloos en mijn zus zit nog op school. Mijn familie en de gemeenschap waarin ik woon is ook te arm om bij te dragen aan mijn studie. Mijn moeder kreeg een lening van haar vrouwengroep om het eerste jaar van mijn studie te betalen, maar is nu worstelt ze om deze terug te betalen waardoor andere dingen thuis onder druk komen te staan, inclusief haar kleine bedrijfje, omdat ze een bepaald bedrag achter de hand moet houden om nieuwe voorraad te kopen.
Ik was goed op school en ik houd van studeren. Ik zat boven het gemiddelde in talen en wetenschappen en heb daardoor een goede basis voor een studie voor verpleegkundige. Bovendien ben ik sociaal, waardeer ik een schone omgeving en doe ik graag onderzoek. Hierdoor heb ik er vertrouwen in dat ik mijn ambitie zal bereiken als ik de kans krijg mijn studie te volgen zonder naar huis gestuurd te worden omdat ik het collegegeld niet kan betalen of andere ondersteunende dingen mis die belangrijk voor mijn studie zijn.
De belemmeringen die ik heb bij het ontwikkelen van mijn talenten en vaardigheden zijn financieel van aard. Mijn ouders zijn niet in staat om 3 jaar lang mijn collegegeld te betalen of mee te doen met het Rode Kruis omdat zij financieel niet stabiel zijn. Ik heb om ondersteuning gevraagd terwijl ik nog op de opleiding zit om mij te helpen bij het betalen van de collegegelden. Hierdoor ben ik in staat om te studeren en mijn studie af te maken en de persoon te worden die ik graag in de toekomst wil zijn. Ik heb hard gewerkt voor mijn studie met heel beperkte middelen. Ik heb het initiatief genomen om mee te doen aan activiteiten die te maken hebben met verpleegkunde en het doen van onderzoek".


Ambitie/droom:
"Mijn ambitie is om professioneel verpleegkundige te worden om mensen in mijn gemeenschap en in het land te helpen een goede gezondheid te krijgen en hen te leren hoe belangrijk gezondheid en positief leven is. Ik wil als verpleegkundige een bijdrage leveren aan de Keniaanse gezondheidszorg omdat we in deze periode met het covid virus hebben gezien hoe belangrijk de bijdrage van werkers in de gezondheidszorg in het overdragen van kennis over gezondheid, en he tzorgen voor en behandelen van patiënten in een land waar in een groot aantal sectoren tekort is aan veel dingen. Ondersteuning van Talent foundation stelt me in staat om de hele opleiding te volgen. Op dit moment zijn wij vanwege corona thuis en volgen we online onderwijs wat op zichzelf een uitdaging is vanwege gebrek aan de juiste hulpmiddelen en een slechte verbinding. We hopen dat we snel weer naar de opleiding kunnen om ons tweede semester af te ronden en makkelijk toegang te hebben tot leermiddelen. Als ik mijn opleiding heb afgerond en als verpleegkundige kan gaan werken zal ik niet alleen mijn middelen, kennis en het vermogen om te zorgen inzetten voor het verbeteren van de omstandigheden voor mijn familie, maar ook voor de gemeenschap. Ik geloof dat zorgen voor de essentie is van Verpleegkunde en dat wij dat toepassen in het dagelijks leven".
Augustus 2021
Sharon startte fysiek onderwijs op 18 januari 2021 omdat de regering alle medische en verpleegkundige opleiding liet starten ondanks de covid-maatregelen. In april heeft zij haar eind van eerstejaars examen gedaan, een half jaar later dan gepland.
Covid heeft het programma duidelijk beinvloed. Het tweede jaar zou in september 2020 starten, maar begon pas op 12 april 2021. Ze zou afstuderen in september 2022 en nu lijkt het april 2023 te worden afhankelijk van de ontwikkelingen van covid besmettingen de komende tijd. In Kenia stijgt het aantal gevallen nog steeds ook al is het met een paar honderden per dag. Sharon heeft haar rotaties op verschillend afdelingen gedaan dit jaar. Eerst startte ze op de interne geneeskunde van de vrouwen afdeling, daarna naar de verloskunde, gevolgd door de kinderafdeling en als laatste op de preventieve gezondheidszorg bij de moeder en kind zorg. Ze is vaak offline maar neem contact op als het nodig is via whatsapp.
Januari 2022
Sharon rond haar tweede jaar begin januari 2022 af met een nationaal examen van de Nursing council of Kenya. Alle schooltentamens en stages gingen naar wens en zij heeft alles gehaald. We hebben nog steeds weinig contact met haar omdat ze weinig online is en zij een verouderde telefoon heeft. Ze zit financieel ook niet ruim zodat kosten voor beltegoed een probleem zijn. Maar eens in 2 maanden stuurt zij wel een bericht hoe het gaat met haar en haar studie. Sharon liep stage op verschillende afdelingen tot eind augustus. In vijf maanden heeft zij op afdelingen interne geneeskunde ,verloskunde, kinderafdeling en moeder en kind zorg gewerkt met veel plezier. Zij vond het erg divers en leerzaam. Vanaf september waren ze weer terug naar school om weer 3 maanden theorie te volgen op de campus. Vanaf 17 december heeft zij vakantie tot 3 januari 2022. Sharon ging naar huis om haar moeder en broer weer te zien die ze bijna een jaar niet had gezien. Sharon volgt een opleiding in Muranga een stad meer dan 400 km van Moi’s Bridge af. Het is heel gewoon dat je een jaar niet naar huis gaat en dat je ook geen bezoek krijgt omdat de vervoerkosten zo hoog zijn.
Augustus 2022
Sharon loopt nu stage op Mathare Pyschiatric Hospital in Nairobi. Het was dan ook makkelijk met haar even af te spreken in de hoofdstad de dag voor onze terugvlucht naar Nederland. Zij is nu aan het specialiseren tot een psychiatrisch verpleegkundige. Zij was een spontane vrolijke en energieke meid die haar best deed om ons te vertellen over haar opleiding en haar leven in Muranga waar haar opleiding zit. Zij had helaas een moeilijk periode, nadat een van haar twee broers zelfmoord pleegde in de Corona tijd. Hij kon het leven niet meer aan omdat zijn moeder uit haar huis was gezet omdat ze de huur niet kon betalen en dus hij geen thuis meer had en geen baan en geen geld. Het leven in Kenya is erg duur geworden de laatste jaren en de effecten van de Covid uitbraak en de oorlog in Ukraine zijn duidelijk merkbaar, vooral onder de families van onze talenten die het al zo moeilijk hadden. Gelukkig gaat het goed met Sharon en zij hoopt dat zij eindexamen kan afleggen in januari en zo snel mogelijk een baan kan vinden als verpleegkundige

Maart 2023
Sharon is in december afgestudeerd en werkt sindsdien af en toe in een prive kliniek waar patiënten met psychische problemen worden behandeld. Ze wil een baan gaan zoeken waardoor ze dichterbij haar moeder kan gaan wonen zodat ze die beter kan ondersteunen.

November 2023
Sharon is  al in december 2022 geslaagd voor haar examen en is nu verpleegkundige met specialisatie in de psychiatrie. Ze krijgt haar welverdiende diploma op 7 december 2023 in Nairobi in het Kasarani sport stadion waar een paar duizend net-afgestudeerde verpleegkundigen deze ceremonie mogen bijwonen. Het is een groot landelijk event met gasten vanuit medische beroepsgroepen vanuit andere Afrikaanse landen.

In de brief hieronder heeft ze verwoord hoe belangrijk de steun van de Talent foundation voor haar is geweest.