Talent en ambitie: Voedingstechnoloog worden!

Geboortejaar: 1999

Ondersteuning: 3000 euro.

Voor:  Volgen opleiding "Food Engineering" aan Rajamangala University of Technology in Lanna

Periode: 2018-2022

Status: Succesvol afgestudeerd op 22 mei 2022!
Financiering
Legaat Taube-fonds.
Uit de aanvraag (April 2018):
"Ik werd op 15 Juni 1999 geboren in Doi Saket. Mijn ouders hebben een bedrijfje aan huis dat drinkwater produceert en verkoopt. Ik help daarbij en ontvang een klein salaris. Ik heb 2 broers. Zowel mijn lagere als mijn middelbare schoolopleiding kreeg ik in Doi Saket.


Ambitie/droom:
"Ik wil Engineering for Food gaan studeren aan Rachamankala University of Technology Lanna. Ik leer daar de technieken om machines voor de voedings-industrie te ontwerpen. De opleiding kost 10,600 Baht per semester. Die betaal ik zelf van ondermeer mijn opgespaarde salaris. Mijn toekomst? Iedereen moet eten. Er is dus altijd vraag naar manieren om voedsel te producren, ook in Chiang Mai."
Januari 2019
Thanatthaep studeert sinds juli 2018 aan de Rajamangala University of Technology Lanna met als hoofdstudie food engineering. Het was wennen aan de studie in het begin maar het gaat nu goed. Het is heel interessant om het hele proces van voeding (van waar komt het vandaan, de verwerking, verpakking tot aan het product in de winkel) te leren en in beeld te krijgen. Hij is tevreden over de school en de docenten. Wat heel fijn is, is dat hij studeert met een aantal oude vrienden uit zijn dorp en nog bij zijn ouders thuis kan wonen. Dat maakt het studeren een stuk relaxter en zo houdt hij tijd over om mee te blijven helpen in het bedrijf van zijn vader.
Januari 2020
Terugkijkend vond hij het eerste jaar best lastig. Vooral het doorgronden van rekenmodellen voor de temperatuur bij de voedselproductie was moeilijk onder de knie te krijgen. Nu, in het tweede jaar gaat dit een stuk beter. Nu is hij vooral gericht op de chemische en biologische aspecten (bestrijding van bacteriën) bij de ontwikkeling van apparatuur voor de voedselproductie. Hij helpt bij het ontwerp en de assemblage van nieuwe machines en de kwaliteitscontrole daarop. Daarvoor loopt hij stage bij een industriële slagerij. Verder doet hij mee aan een wedstrijd voor het ontwikkelen van innovatieve voedingsproducten, mede ter bevordering van de houdbaarheid.
Januari 2021
Thannathaep zit nu in het derde studiejaar, heeft plezier in de studie en haalt goede resultaten. Meest interessant vindt hij het ontwerpen en bouwen van machines voor voedselproductie. Met een werkgroep van studenten ontwierpen en bouwden ze een lopende band voor de selectie van fruit op kleur. Volgend semester is hun project om een pers voor de extractie van avocado-olie te ontwerpen en bouwen. De vooruitzichten op werk zijn goed: van de vorige lichting studenten hebben 19 van de 22 al een baan gevonden.
Door Covid 19 heeft hij geen studievertraging opgelopen, het studieprogramma is nu weer normaal.
Januari 2022
Thannathaep zit in zijn laatste studiejaar en voelt zich heel erg goed op zijn plek in deze studie. Hij weet precies wat hij wel en niet graag doet. Een uitdaging voor hem blijft het vak foodprocessing en dan vooral de wiskundige kant van dit vak, daar moet hij hard voor blijven werken.
De eerste twee jaren waren vooral praktijkgericht en nu zit hij meer in de onderzoeksfase en dat bevalt hem goed. Op dit moment doet hij het analytische werk voor een project. Bij dit project wordt onderzocht wat men kan doen met aardappelen van mindere kwaliteit, die dus niet verkocht kunnen worden. Er wordt onderzocht hoe ze bloem kunnen maken voor bv. brood of gebak. Het project is nu halverwege en wordt volgend jaar afgerond. In november start de stage bij een koffiefabriek. Hier moet hij gaan onderzoeken hoe de export naar bv. Europa verbeterd kan worden.
Hij wil graag verder als ‘economic engineer’, het uitrekenen van zaken voor het gehele productieproces. Al zijn ervaring kan hij goed inzetten in het waterbedrijfje van zijn familie; streven naar een machine voor de verbetering van de waterkwaliteit.
Sinds juni is er wegens covid geen onderwijs op school maar alleen online via zoom. Thannathaep geeft aan dat het goed gaat en ze niet met te veel studenten zijn zodat de leraar voldoende tijd voor hem heeft.
Oktober 2022
Het laatste jaar van zijn studie heeft Thannathaep vooral gewerkt/ stage gelopen bij de Pana Coffee C.o. Ltd. koffiefabriek in Doi Saket. Het laatste semester daarvan was een coöperatieve onderwijsstage, met elkaar hebben ze met succes een onderzoek naar transport verbeteringen (suggesties) naar Europa kunnen afronden. Hier was hij heel enthousiast over en het heeft zijn kennis en zelfvertrouwen versterkt.
In de koffiefabriek heeft hij verder veel geleerd over machinebesturing en werkte in de processecties van de ‘natte’ molen en de ‘droge’ molen. Na zijn afstuderen is hij blijven werken als productiemedewerker en heeft een inkoop – en ondersteuningsplan (ERP = Enterprise Resource Planning) verder ingericht. Het vak Food engineering wil hij in de toekomst gaan oppakken als speciale studierichting.