Talent en ambitie: Industrieel lasser worden!

Geboortejaar: 2004

Ondersteuning: 3000 euro.

Voor: Volgen 3-jarige vakopleiding bij INTECAP - Technical Training Institute.

Periode: 2022-2024.

Status: Verloopt volgens plan!.

Financiering
Uit de aanvraag (oktober 2021):
"Ik woon met mijn moeder en mijn grootmoeder. Mijn moeder is alleenstaand. We zijn met 2 jongens en een meisje. Ik ben de jongste. Van mijn moeder en oma weet ik dat we overlevenden zijn van het interne gewapende conflict (burgeroorlog) in Guatemala. Mijn opa - de vader van mijn moeder - werd levend verbrand in de Spaanse ambassade in Guatemala in 1980, samen met andere boeren en universiteitsstudenten. Zij klaagden de moordpartijen aan die het leger pleegde in veel gemeenschappen op het platteland van Guatemala. De Spaanse ambassadeur bood hen bescherming maar het leger viel de ambassade binnen en stak het gebouw in brand.
Ik hou van studeren, lezen en te leren over de geschiedenis van ons land. Ik vind het fijn als ik andere leerlingen kan helpen die moeite hebben met de lessen of het huiswerk. En ik hou van voetbal. Op school vind ik het leuk om met mijn klasgenoten te praten en hen te helpen bij de lessen waar ze moeite mee hebben. Ik help hen ook bij het maken van huiswerk. Ik studeer hard en maak mijn huiswerk. Ik hou ervan om vrienden te hebben.
Sinds ik een kind was heb ik mijn moeder vergezeld naar groepsbijeenkomsten van AMDE. Dit is de vereniging van familieleden van verdwenen personen waar mijn moeder en oma deel van uitmaken. In die bijeenkomsten ontmoette ik andere kinderen en jongeren die ook familieleden van slachtoffers zijn. Daar leerde ik dat er in Guatemala veel onrecht is en dat er in Santa Lucia, dat in een heel vruchtbaar en productief gebied ligt, veel plantages en suikerfabrieken zijn. Maar de arbeiders worden al heel lang uitgebuit. Ze ontvangen geen eerlijk loon en hun rechten worden vaak geschonden. In die bijeenkomsten begon ik te leren dat we als mensen moeten zeggen wat we denken, dat we met andere mensen bij elkaar moeten komen om ons te organiseren en om samen een betere toekomst te zoeken."
Ambitie/droom:
"Ik wil graag blijven studeren, ik wil Technicus Industrieel Lassen worden. Het is een opleiding die mijn aandacht trekt omdat ik vrienden heb die dezelfde opleiding hebben. Ze zijn erin geslaagd om een kleine smederij op te zetten en een eigen bedrijfje te starten. Ik zie ook dat er in het dorp verschillende werkplaatsen zijn die belangrijk werk doen. Ik denk dat er zeker een mogelijkheid is om een baan op dit gebied te krijgen. Of dat ik in de toekomst een eigen bedrijfje kan opzetten. De technische opleiding duurt drie jaar. Het wordt gegeven in een instituut genaamd INTECAP -Technical Training Institute. Het is een groot instituut; ze hebben veel geschikte apparatuur en zijn toegerust voor technische studies. Ze motiveren en ondersteunen studenten om goed voorbereid af te studeren. Ook is het belangrijk om verantwoordelijkheden te dragen en over goede normen en waarden te beschikken. Mijn droom is om professional te worden en een baan te krijgen om mijn familie vooruit te helpen. De economische situatie verhindert tot op zekere hoogte om deze droom te vervullen, maar ik vraag God dat u me kunt ondersteunen om dit doel te bereiken. Ik wil een verantwoordelijk persoon zijn, ook om andere jonge mensen te helpen om beter te studeren en zich voor te bereiden op een betere toekomst."
Oktober 2022:
"Allereerst wil ik God en u bedanken dat u me de kans hebt gegeven om mijn studie voort te zetten en mijn droom om te studeren waar kan maken; dat ik een opleiding mag volgen voor datgene wat ik het leukst vind.
Deze eerste zes maanden van het jaar waren moeilijk voor mij vanwege de druk en de hoeveelheid eisen vanuit de instelling. De lessen waren soms met fysieke aanwezigheid en soms virtueel. Ik begin te wennen aan het gebruik van de nieuwe platforms en nieuwe studiemethoden. Hoewel we steeds informatie hierover moeten afwachten want de situatie Covid-19 wordt erg moeilijk. In de maanden juni en juli is het aantal patiënten weer toegenomen.
Het is het eerste studiejaar van mijn opleiding. Voor mij en mijn familie is de studiebeurs een grote ondersteuning geweest omdat het de uitgaven dekt die mijn moeder niet kan betalen. Ik voel me gelukkig omdat ik het gevoel heb dat ik de vaardigheden ontwikkel en met de gereedschappen leer omgaan die nodig zijn voor dit beroep. Het zijn de hulpmiddelen die me in de toekomst van dienst zullen zijn als ik afgestudeerd ben en op zoek ben naar een baan.
Eén van de cursussen die in deze opleiding worden gevolgd, is het technisch tekenen. Deze cursus heeft me het meest moeite gekost in deze zes maanden. Maar ik doe al het mogelijke om goed te leren over dit onderwerp. Ik weet dat ik het kan en ik heb vertrouwen in mezelf om dit te bereiken. Ik zal alle moeite doen om een goede student te zijn en de opleiding goed af te ronden. Ik dank Verdad y Vida, omdat ze altijd bij mij betrokken zijn, bij mijn studie en bij mijn familie.
Mijn studie neemt het grootste deel van mijn tijd in beslag. In het weekend ben ik vrij, maar dat gebruik ik om mijn moeder te helpen en dingen voor haar te doen die ik doordeweeks niet kan doen. We zorgen ervoor dat we de noodzakelijke dingen samen kunnen doen. Ik help ook mijn oma Emilia om de boodschappen te doen die ze nodig heeft.
In mijn gemeenschap is het zowel overdag als 's nachts een beetje gevaarlijk. Momenteel is er een toename van het aantal overvallen, berovingen en afpersingen. Mijn moeder zegt altijd dat, als je niets te doen hebt op straat, het beter is om in huis te blijven. Het is gevaarlijk omdat er zelfs jonge mensen bij die dingen betrokken zijn. De meeste mannen en vrouwen van mijn gemeenschap werken in de verwerkingsfabrieken voor suikerriet of op de grote plantages om suikerriet te kappen, suikerrietvelden af te branden of andere dingen die te maken hebben met de verbouw van suikerriet. Anderen zijn werkzaam in de kippenslachterij dichtbij onze wijk. Dat zijn de meest voorkomende banen waar de meeste mensen van Miriam 1 (de naam van de wijk waar Jhony woont) werkzaam zijn."