Talent en ambitie: Ingenieur worden!

Geboortejaar: 2003

Ondersteuning: 3379 euro.

Voor: Volgen studie Mechatronica (informatica, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek) aan Gemengd College Heilig Hart in Santa Lucía Cotzumalguapa, Escuintla.

Periode: 2021-2024.

Status: Verloopt volgens plan.

Financiering
Uit de aanvraag (september 2020):
"Ik woon thuis. Ons gezin bestaat uit zes personen. Mijn vader heeft een inkomen, maar dat is nauwelijks genoeg om het gezin te onderhouden. Mijn moeder verdient wat extra’s door eten te verkopen, ook wij als kinderen gaan soms met eten langs de deur. Samen slagen we er in om ook de schoolkosten van mijn twee jongste broertjes te betalen. We zijn ook actief binnen de kerk. Onze familie draagt de sporen van het geweld in Guatemala. Mijn grootvader was leider van de boerenorganisatie CUC en in 1980 kwam hij om bij de brand in de Spaanse ambassade. Mijn moeder is actief binnen de Organisatie Herinnering, Waardigheid en Hoop -AMDE- die zoekt naar de personen die na de golf van geweld in Santa Lucía spoorloos verdwenen en nog steeds worden vermist. We nemen ook deel aan activiteiten die worden georganiseerd door Verdad y Vida."
Ambitie/droom:
"Ambitie Ik wil me ontwikkelen, als persoon en ook op academisch vlak om zo bij te dragen aan het onderhoud van ons gezin. Daarom wil ik Mechatronica studeren, een technische discipline die bestaat uit de combinatie van de volgende ingenieursdisciplines: elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek.
Ik kan goed studeren en behaal steeds goede resultaten. Ik heb verantwoordelijkheidsgevoel, iets wat ik heb geleerd van mijn ouders. Ik ben goed in het bepalen van mijn doelen en het uitstippelen van mijn toekomst. Hopelijk lukt het me met een studiebeurs, want mijn ouders kunnen onmogelijk mijn studie betalen."
Juni 2021: Verslag eerste semester (januari - juni 2021) - Onderwijs tijdens de pandemie!
Dankzij de beurs die jullie me verlenen en de begeleiding die Verdad y Vida me geeft, heb ik mijn studie dit jaar voort kunnen zetten. Dat is niet gemakkelijk geweest, er waren veel veranderingen en we moesten echt wennen aan de andere studie-dynamiek. De platforms (digitale vorm), de manier waarop momenteel de lessen worden gegeven, dat is allemaal heel anders dan vóór de pandemie. Ook in de lessen waar we wel fysiek aanwezig zijn is het toch anders; we zitten op afstand van elkaar, we kunnen niet met elkaar praten zoals we dat vroeger deden, ook ter ontspanning, samen kletsen, lachen. Nu met het gebruiken van de digitale platforms zien we elkaar vaker online vanwege de taken die we in groepjes moeten doen. Maar dat is toch ook niet hetzelfde.
Toch, ondanks al dit soort moeilijkheden, stop ik veel energie in mijn studie. Ik probeer het beste van mezelf te geven en zoveel mogelijk te leren. Godzijdank zien mijn cijfers er tamelijk goed uit.
Ik heb veel verwachtingen voor de komende maanden en ik zal mijn uiterste best doen om mijn studies daarna ook op technisch vlak te kunnen voortzetten. De steun die jullie me geven, die van Verdad y Vida én van mijn ouders motiveren me om door te zetten en stapje voor stapje de doelen te gaan halen die ik me gesteld heb. "
Januari 2022: Verslag tweede semester (juli - december 2021)
Het ging veel beter dan in het eerste semester van het jaar. Hoewel de meeste lessen met fysieke aanwezigheid waren, waren er ook virtuele lessen. Maar door de fysieke lessen voelde ik me beter, ze hielpen me in de contacten met mijn leerkrachten en mijn medestudenten.

Het beursprogramma van de Talent foundation heeft me geholpen bij alles wat ik nodig had in het afgelopen jaar waardoor ik dit kon afsluiten met het bachelordiploma informatica. Dit geeft me toegang tot het vervolg van mijn technische studie. Ik kijk erg enthousiast en gemotiveerd uit naar de start van de lessen in januari 2022.
In 2022 zal ik mijn technische studie voortzetten bij INTECAP. Dat duurt dan nog drie jaar. Ik ben enthousiast omdat het een geheel nieuwe ervaring zal zijn. Ik zal al het mogelijke doen om vooruit te komen en een professionele kracht te worden. Ik heb vertrouwen in mezelf, omdat ik altijd uitvoer wat ik me heb voorgenomen. Ik weet dat ik met de hulp van iedereen een goed resultaat kan bereiken. "
Batchelor diploma Informatica
Uitreiking in aanwezigheid van haar ouders
Oktober 2022: Verslag 1e semester ( Januari - juli 2022)
Dit semester was heel belangrijk en emotioneel voor mij. Ik voel me gelukkig omdat er uitdagingen waren die ik kon overwinnen. De meeste van mijn medestudenten zijn mannen omdat veel vrouwen deze studie niet leuk vinden. Ik daarentegen voel me gelukkig omdat ik veel leer en het belangrijkste is dat ik mijn opleiding erg leuk vind. Dankzij de steun die ik van u ontvang, kan ik mijn droom om deze studie voort te zetten waarmaken.

Dit eerste semester waren de meeste lessen met fysieke aanwezigheid. Soms nog virtueel, maar heel weinig. Er waren echter ook virtuele vergaderingen van studiegroepen, dat was een nieuwe manier. Tijdens de virtuele groepsbijeenkomsten kunnen we datgene verdiepen wat in de klas werd bestudeerd of we doen groepstaken. Dat is goed omdat je andere dingen leert, andere instrumenten gebruikt en de angst verliest om technologie te gebruiken. Godzijdank heb ik het heel goed gedaan. Ik heb geprobeerd om een extra inspanning te leveren; zodoende kon ik mijn cijfers verbeteren. In het begin was het veel moeilijker, maar nu voel ik me beter en zelfverzekerder; ik heb meer zelfvertrouwen.
Mijn opleiding duurt nog drie jaar. Ik hoop dat u me wilt blijven steunen om mijn droom te realiseren. Ik zal me blijven inspannen en mijn uiterste best doen om een betere student te worden en optimaal gebruik te maken van de ondersteuning die u mij biedt. Soms zijn er moeilijkheden, maar die moet je aangaan zodat je verder kunt. De beurs is voor mij een grote hulp om de kosten te betalen van vervoer, het gebruik van internet en de maandelijkse studiebijdragen en ook voor de aankoop van materialen die onmisbaar zijn. Dat is alleen mogelijk dankzij de steun die u me maandelijks geeft. Het geeft me emotionele zekerheid, omdat ik weet dat ik die ondersteuning heb. Ik heb niet de zorg dat ik de maandelijkse bijdragen niet kan betalen of bepaald materiaal niet kan kopen. Ik dank God en u daarvoor."

Oktober 2023: Verslag 1e semester ( Januari - juli 2023)

In mijn opleiding voel ik me op mijn gemak; ik ontwikkel mezelf steeds beter. De uitvoering van het werk en de experimenten gaan me steeds beter af, evenals de relatie met mijn medestudenten. Dit zijn vooral mannen/jongens. Persoonlijk waardeer ik al deze ervaringen die me in de nabije toekomst van dienst zullen zijn. Mijn inspanningen zijn terug te zien in mijn cijfers; ik ben erin geslaagd om mijn gemiddelde vast te houden. En dat vind ik heel belangrijk.

Ik waardeer de steun van Verdad y Vida en de Talent Foundation, evenals de steun die mijn ouders en mijn familie me geven. Dat motiveert me om door te gaan met mijn studie.
Mijn droom is om mijn technische opleiding af te maken en om daarna naar de universiteit te kunnen gaan. Dat is het doel dat ik mezelf heb gesteld. Ik wil goede cijfers halen.

De situatie in Guatemala is moeilijk. Er is veel werkloosheid en er zijn nauwelijks kansen voor jongeren. Door die situatie raken veel jongeren op het verkeerde spoor. Criminaliteit, armoede en extreme armoede zijn toegenomen. De bevolking heeft jonge mensen nodig met een baan, kinderen die studeren en dat iedereen op een waardige manier kan overleven in dit land.

 

Oktober 2024: Verslag 2e semester ( Augustus - december 2024)

Ik heb het goed gedaan tijdens mijn studie in het afgelopen jaar. Ik voel me op mijn gemak en ik haal goede resultaten in de opleiding die ik volg, zowel bij het werken in groepen als individueel. Ik heb het gevoel dat ik daarvan veel heb geleerd. Ik vind dat mijn cijfers goed zijn en daar ben ik blij om.
Het kost me soms moeite, maar ondanks dat wil ik heel graag studeren. Het is mijn droom om mijn technische studie af te maken en dan verder te kunnen gaan met een universitaire opleiding. Dat is mijn doel en ik zet alles op alles om dat te bereiken.

Ik waardeer heel erg de steun die u me geeft en dat ik mag deelnemen aan het beurzenprogramma van de Talent Foundation. Die steun moedigt mij en mijn familie aan om door te gaan met mijn opleiding en om in 2024 de technische opleiding af te sluiten. En hopelijk kan ik dan verder gaan met een studie aan de universiteit.