De Peter van Tilburg award 2019 werd toegekend aan Shadrack, een vierdejaars student van  Masai Mara University in Narok county, Kenia.  Shadrack studeert Community Development en is actief als vrijwilliger van de Red Cross Society of Kenya in Narok. Hij is maatschappelijk actief en wordt gezien als een rol-model voor de jeugd.

Shadrack besloot om het Talent-award bedrag van 250 Euro te besteden aan de aanschaf van bomen en fruitbomen. Een persoonlijk verslag van Shadrack is hier te lezen.

Er worden nog steeds veel te veel bomen gekapt als brandhout en om mee te bouwen en weinig geplant. Shadrack wou hier een bijdrage leveren aan een groenere omgeving in de toekomst en koos ook bomen die vruchten dragen om te eten en bij verkoop inkomen kunnen genereren.

Het planten begon in April, midden in de corona periode in Kenia. Het was ook de start van het regenseizoen. Er zijn een aantal families gevonden die geïnteresseerd waren en voor wie het mogelijk was een stukje land op te offeren om bomen en fruit bomen te planten.  Shadrack en de commissie hebben samen de verdeling gedaan. Er werd voor bomen gekozen: Griveria en eucalyptus, die in de toekomst goed als bouwmateriaal gebruikt kunnen worden en ook makkelijk verkocht kunnen worden om geld mee te verdienen. Ze hebben minder onderhoud nodig als de fruitbomen en zijn relatief goedkoper.

Avocado bomen waren de gekozen fruitbomen omdat ze makkelijker groeien en er een goede markt voor is. Er werd gekozen voor een duurdere soort die gekweekt is voor de export. De Kenia commissie was van mening dat Shadrack’s activiteiten de laatste 3 jaar de visie van Talent Foundation, dat je na je opleiding ook maatschappelijk actief moet zijn, heeft overtroffen. Hij is nog niet eens klaar met zijn opleiding maar toch al zo actief om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de streek en als rolmodel en inspirator van jongeren. Hij heeft zijn talenten ontdekt en hij gebruikt ze niet alleen voor zichzelf, maar ook om anderen vooruit te helpen.