Buenos Aires, een stad met grote tegenstellingen tussen arm en rijk, allure en sloppenwijken, waar overal de tango klinkt, was een van de eerste landen waar de Talent foundation (toen nog “Peter van Tilburg Fonds”) actief werd. Ruim 30 talentvolle jonge mensen, veelal uit de sloppen, hebben gebruik gemaakt van onze ondersteuning. Het merendeel heeft inmiddels een zelfstandig bestaan opgebouwd en is een voorbeeld voor de omgeving.

Ondersteunde Talenten:

De hieronder vermelde Talenten worden financieel ondersteund door de Talent foundation PvT. Ze worden ter plaatse begeleid door de enthousiaste landencommissie, die we hieronder aan u voorstellen. Door op de foto te klikken, kunt u meer informatie over de achtergrond, voortgang en resultaten van het Talent vinden.

 


foto Carla

CARLA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talent/Ambitie: als fluitiste spelen in de beste orkesten van het land

Ondersteuning Talent Foundation PvT (A-28): €3050 + vervolgstudie €1400. Mede mogelijk gemaakt door sponsorbijdragen van het Poel Sharity Fund en Rotary Eindhoven –Veldhoven in de periode 2013 – 2018.

Status/Resultaat: 

November 2013: Carla is net begonnen maar is al heel duidelijk erg goed bezig. Haar leraren zijn lovend over haar en over haar talent. Omdat ze net begonnen is bij Talent kunnen we nog niet heel veel vertellen, behalve dat ze zeer gemotiveerd lijkt. We zijn erg blij met de hulp die we van het Bestuur in Nederland hebben gekregen om een dwarsfluit te vinden.

September 2014: Met Carla  gaat het goed. Net als haar zus werkt ze erg hard, en richt zich momenteel vooral op haar dwarsfluit – de lessen in klarinet die ze kreeg aangeboden, waren op een uur reizen afstand (op een ander instituut dan het conservatorium) en duurden maar een half uur per keer. Nu studeert ze klarinet in haar eigen tijd en bij de muzieklessen op zaterdagochtend bij het project waaruit ze is geselecteerd voor Talent en zegt dat ze daar meer mee vooruit komt dan met de officiële lessen. In tegenstelling tot haar zus is ze erg tevreden over de begeleiding die ze krijgt op het conservatorium, moet regelmatig voorspelen en wordt aangemoedigd om bij zoveel mogelijk orkesten auditie te doen (en krijgt tips wanneer audities zijn), eerst om ervaring op te doen en hopelijk later om ook daadwerkelijk in het orkest te komen.Ze is gevraagd als invaldocent bij het project voor jongeren waar ze zelf is begonnen en doet dat met veel plezier.

December 2016: Carla heeft een druk jaar achter zich, met optredens in verschillende orkesten. Het belangrijkste orkest is La Libertador, waarvoor studenten uit het hele land auditie doen. In principe krijgt ze daar een maandelijkse vergoeding van 4000 peso’s voor, maar die is sinds juli niet meer uitgekeerd. Het is nog niet bekend of en wanneer de openstaande maanden betaald zullen worden. Daarnaast speelt ze in een nieuw jeugdorkest gesponsord door de organisatie die een aantal vliegvelden in het land beheert. Ze vertelt dat er nog allerlei opstartproblemen zijn, waardoor er niet altijd gerepeteerd wordt. Naast La Libertador viel ze gedurende twee maanden in bij de ‘Banda Sinfónica de General San Martin’, waarmee ze 400 ARP verdient per repetitie en 500 ARP per concert. Ook speelde ze vrijwillig mee bij enkele optredens van traditionele Peruaanse muziek, wat ze erg leuk vond ter afwisseling, daar het een heel ander genre dan normaal betreft. Haar studie zelf gaat goed, ze ligt dit jaar op schema. Daarnaast heeft ze veel optredens, ze is voor haar opleiding verplicht om trio’s te vormen met medestudenten en kamerconcerten te geven.  In de zomervakantie heeft ze op eigen kosten een masterclass gevolgd.In december, wanneer het conservatorium gesloten is voor zomerreces, is de dwarsfluit gereviseerd.

Klik hier (of op de foto van Carla) voor meer informatie over de achtergrond en voortgang van de ondersteuning.


foto Pamela

PAMELA

Talent/Ambitie:

Als violiste spelen in de beste orkesten.

Ondersteuning Talent foundation PvT (A-25) : € 5622,00 in periode 2011-2018 voor verlengde opleiding door Conservatorium switch.

Status/Resultaat: 

Februari 2013: Afgelopen jaar is zij uitgekozen om met 10 andere talenten een studiereis naar Berlijn te maken. Waanzinnig voor een meisje uit de sloppenwijk… Ze heeft er erg veel geleerd en een ontzettend goede motivatie om door te gaan. Zij is enorm secuur en heeft al haar zaken goed op orde. Vanuit huis wordt zij gesteund en vooral haar vader zet zich enorm in voor haar talent. Als zij zo doorgaat is het de moeite waard om geld in te gaan zamelen voor een betere viool.

November 2013: Pamela heeft in overleg met ons besloten om toch alleen door te gaan met het universitair conservatorium. Tot nu toe volgde zij ook vakken bij het stadsconservatorium (HBO niveau), maar dat werd moeilijk te combineren. In overleg is gekozen om alleen met het universitair conservatorium  door te gaan, omdat dit haar de meeste kansen biedt. Naast haar studie heeft ze veel optredens met het orkest waar zij in speelt, niet alleen in Buenos Aires, maar ook in het binnenland. Het is enorm leuk om te zien hoe zij ook als persoon groeit.

September 2014: Pamela  is enorm hard aan het werk. Ze studeert en speelt daarnaast in verschillende orkesten. Ze was niet onder de indruk van de vioollessen die ze krijgt op het conservatorium en heeft via Nestor Tedesco -die haar bij Talent heeft voorgedragen- privé lessen kunnen regelen bij een gepensioneerd violiste die jarenlang in het filharmonisch orkest in Teatro Colon (vergelijkbaar met het Concertgebouworkest) heeft gespeeld. Ze is enorm enthousiast hierover, zegt dat ze heel veel leert, niet alleen technisch, maar ook over wat te doen bij optredens, audities en hoe je je als professioneel musicus opstelt. Mooie bijkomstigheid is dat de lessen gratis zijn, het lijkt erop dat deze lerares zich enthousiast over haar heeft ontfermd. Daarnaast is ze in het belangrijkste orkest waarin ze speelt verkozen tot eerste viool, een hele prestatie. Het orkest heet het Bicentenario en bestaat uit jongeren uit heel Argentinie, vergelijkbaar met het NSO, dus er is veel concurrentie. Volgende week gaat ze met dit orkest twee weken op toernee door het noorden van het land, ze kijkt er erg naar uit.

December 2016: met Pamela gaat het goed. Naast haar studie volgt ze twee keer per week het programma van het prestigieuze Instituto Superior de Arte (ISA, Hogeschool van de Kunsten) van theater Colon. Hiervoor krijgt ze geen vergoeding. Daarnaast repeteert ze elke maandag met het ‘Orquesta Profesional de Ciencias Económicas’ (Professioneel orkest van Economische Wetenschappen), waarmee ze ook maandelijks een concert geeft. Deze repetitie kan ze goed combineren omdat er op de maandag geen ISA repetitie plaatsvindt. Voor haar inzet bij dit orkest ontvangt ze 2600 Argentijnse peso’s per maand (4x repetitie + 1 concert).
Tijdens de wintervakantie heeft Pamela daarnaast meegedaan in het orkest van een kindertheater, daarvoor ontving ze eenmalig 2500 ARP. In december heeft ze meegespeeld in het operatheater, met deze inkomsten kon ze een masterclass in de zomervakantie betalen.

Klik hier (of op de foto van Pamela) voor meer informatie over de achtergrond en voortgang van de ondersteuning.


LANDENCOMMISSIE ARGENTINIË

Commissie 2016

In Argentinië wordt de commissie gevormd door:  van links naar rechts: Liske Verheij, Job Grobben, Emily Kerckhoff, Femke Noordraven. Vanuit het bestuur onderhoudt Claartje Fukken het contact met de commissie.

De landencommissie slaat na jarenlange ondersteuning van muzikanten, studenten en sporters een nieuwe weg in en richt zich nu meer op het ontwikkelen van ambachten. De eerste contacten met een weverscollectief zijn gelegd. Daarnaast zoeken ze, naast het begeleiden van de huidige talenten, opnieuw contact met de talenten uit het verleden om daarmee een netwerk op te bouwen.


VOORHEEN ONDERSTEUNDE TALENTEN


 

Prijsuitreiking

SOLANGE

Talent/Ambitie:

Solange wil topatleet Karate en sportleraar worden. Ze heeft hier veel aanleg voor.

Ondersteuning Talent foundation PvT (A-30): € 1250,00 voor training en reiskosten naar WK en toernooien in periode 2014-2016.

Status/Resultaat:

December 2015: Solange heeft tot nu toe een geweldig jaar met als enig minpunt  een verschoven wervel die voor eenblessure in haar heup heeft gezorgd. Na twee maanden fysiotherapie is ze weer aan het trainen en weer actief als trainer. In april was het  Panamerikaans toernooi in Venezuela, waarbij ze in teamverband goud heeft gewonnen, en brons en zilver in individuele wedstrijden. In juli waren de 14e Nationale Spelen waarbij zij een gouden medaille heeft gewonnen. In oktober werd om de 19e Shokatan Beker gestreden, waarbij zij opnieuw goud won. Op dit moment is ze aan het trainen voor de interland tegen Chili. Als trainer groeit ze langzaam maar zeker, ze heeft inmiddels bereikt dat haar leerlingen altijd bij de laatste vier eindigen. Solange wint de ene na de andere prijs, heeft van de Argentijnse Karatebond de prijs voor de beste jeugdsporter gekregen en is geslaagd voor haar schooljaar.

December 2016: Solange had een heftig jaar in haar privéleven dat haar in één klap volwassen heeft gemaakt; desondanks heeft ze voor het grootste deel haar verantwoordelijkheden en taken kunnen volbrengen. Met betrekking tot haar karate heeft ze zich volledig toegewijd aan het geven van trainingen, het begeleiden van karateka’s bij toernooien en aan arbitrage. Het trainen is voor een deel betaald. Bij een vakbond geeft ze groepsles en vrijwillig geeft ze training bij de karateschool in La Boca, waar ze zelf ook opgeleid is. Daarnaast heeft ze haar eindexamen gehaald waardoor het nu voor haar mogelijk is om te gaan studeren.

Klik hier of op de foto van Solange voor meer informatie over de achtergrond en voortgang van de ondersteuning.


 

Mayra

MAYRA

Talent/Ambitie:

Een goed kampioen en leraar worden, niet alleen in de sport maar ook in het leven zelf. Daarnaast kan ik door deel te nemen aan internationale toernooien verschillende culturen leren kennen.

Ondersteuning Talent foundation PvT (A-29) : €1250,00 voor reiskosten naar WK en toernooien en contributie sportschool in periode 2014-2016.

Status/resultaat:

November 2015: Mayra is groot deel van dit jaar geblesseerd geweest – op deze foto kan je haar als arbiter zien mer een plastic voet om de barst in haar enkel te beschermen. Gelukkig hoefde ze niet geopereerd te worden en kreeg ze half oktober groen licht van de arts om weer te gaan trainen. 21 november is een interland tussen Argentinie en Chili, daar zal ze weer meedoen. Ondanks haar blessure is ze door blijven gaan met het geven van trainingen. Op dit moment geeft ze les aan een groep kinderen tot 10 jaar die je per week ziet groeien.

December 2016: Na flinke blessures in 2015 heeft Mayra dit jaar op sportief terrein en op school een geweldig jaar gehad. Ze kon weer volledig meetrainen, meedoen met demonstraties, wedstrijdjes, toernooien op regionaal, provinciaal en nationaal niveau en uiteindelijk met de nationale selectie aan het WK karate. En met goed gevolg: ze sleept een gouden medaille in de wacht! Een geweldige manier om de steun van Talent foundation PvT af te sluiten. Op school gaat Mayra zonder problemen over naar het volgende jaar. Naast haar drive om topsport te bedrijven geeft deze topsportster, net als Solange, waar mogelijk training aan jonge kinderen, waarbij zij niet alleen hun liefde voor hun sport uitdragen, maar ook de jeugd willen leren hoe ze zich kunnen bewegen in de maatschappij. Mayra wil als docente lichamelijke opvoeding een karateschool gaan openen.

Klik hier (of op de foto van Mayra) voor meer informatie over de achtergrond en voortgang van de ondersteuning.


FREDERICO

Talent/Ambitie: systeembeheer en management

Ondersteuning Talent foundation PvT (A 27); € 1.530 (2011 – 2014)

Status/Resultaat:

Februari 2013: Federico gaat goed met zijn studie, op zijn cijferlijst zijn een aantal negens en zelfs een tien te zien!  Inmiddels heeft hij een bijbaantje bemachtigd dat gerelateerd is aan zijn studie. Als hij dit bijbaantje kan houden, wordt bekeken of onze steun wellicht naar een ander talent kan. Begeleider Puentes is het hier mee eens, dus hier wordt ook door hen naar gekeken. In maart hopen we hier meer duidelijkheid over te hebben. Hij is heel regelmatig bij Puentes en helpt hen met van alles en nog wat dat te maken heeft met IT.

November 2013: Met Federico gaat het zeer goed. Hij heeft een vast contract gekregen bij zijn werk, en via zijn broer kan hij een piepklein appartementje huren in de stad, wat hem twee uur heen en twee uur terug reizen scheelt. Bijelkaar brengen al deze veranderingen veel zelfstandigheid voor hem, waardoor hij is gaan overwegen of de steun van Talent nog bij zijn nieuwe leven past, en of het niet beter is met de inkomsten die hij nu heeft, zijn beurs aan iemand anders te geven die deze beter kan gebruiken. De knoop was al vrij snel doorgehakt waardoor wij afscheid van hem en intermediair Puentes hebben genomen. Zijn studie is nog niet klaar, maar zoals zijn situatie nu is, is het niet nodig om daar aan te twijfelen. Bestedingsanalyse is al ingediend.

Studie inmiddels met zeer hoge resultaten afgerond en door zijn baan selfsupporting


GISELA

Talent/Ambitie: Pianiste worden en les geven in centrum voor buitenschoolse opvang.

Ondersteuning Talent foundation PvT (A 26): €1.952 (2011-2013)

Status/Resultaat:

Februari 2013: Raquel gaat goed vooruit! De oude piano waarop ze les krijgt, maakt overuren, doordat Raquel ook les geeft aan de kinderen van het buurthuis, ze zijn dol op haar. Ze oefent elke middag. In maart begint haar laatste schooljaar, volgens Maria Marta is ze slim en gaat dit lukken. Het is prachtig, om te zien hoe ze haar kennis overbrengt op jongeren. Raquel is gegroeid in haar spel. Daarnaast geeft ze inderdaad muziekles aan andere kinderen in het centrum waar de piano staat waar ze les krijgt en oefent. Tegelijkertijd is de afgesproken periode van twee jaar lessen niet afgerond, wegens problemen thuis was het onmogelijk voor Gisela om door te gaan met de lessen. Haar broertje is mentaal niet goed ontwikkeld, haar moeder is niet in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn verzorging. In april is hij ziek geworden waardoor zijn verzorging voor een groot deel op haar schouders terecht is gekomen. Ook is gebleken dat haar vervolgopleiding voorlopig niet aan de orde is. De steun is positief geweest met betrekking tot het buurtcentrum, voor hen is het een steun geweest om erkenning van buiten te krijgen en Gisela zal daar zeker blijven helpen.

November 2013: Helaas is de stand van zaken van Raquel geen opgewekt verhaal. Zij heeft aangegeven te stoppen met haar pianolessen en inmiddels is dat ook gebeurd. Het afgelopen jaar werd het steeds moeilijker voor Raquel om tijd en aandacht te hebben voor haar pianolessen en het pianospelen. Haar moeder en haar oma zijn ziek en hebben zorg van Raquel nodig, daarnaast zijn er ook andere familieleden die door het uitvallen van moeder en oma zorg nodig hebben.


NAHUEL

Talent/Ambitie: Karate kampioen wordden

Ondersteuning Talent foundation PvT (A 23); €525 ( 2010-2013)

Status/Resultaat:

December 2010: Nahuel is na een mooi WK in Buenos Aires, waarbij hij twee zilveren medailles heeft gewonnen, door problemen thuis al een tijd niet meer komen trainen. Zijn familie is het huis uitgezet waar zij woonden, en de enige plek waar zij terecht konden is bij zijn zus, die in een dorp (Cañuelas) op een uur rijden buiten de stad woont. Hij gaat nog wel naar school, maar is om bureaucratische redenen dit jaar op een school geplaatst in de wijk Palermo, in de stad, drie kwartier met de bus van la Boca vandaan. Hierdoor is het fysiek onmogelijk om op de trainingen te verschijnen.Na uitgebreid overleg  is besloten om de steun aan Nahuel op dit moment stop te zetten – aangezien het er naar uit ziet dat de situatie voorlopig niet zal veranderen, is het zonde om zijn plek vrij te houden, terwijl een ander talent gesteund zou kunnen worden.


Augustina A-22

AUGUSTINA

Talent/Ambitie: Professioneel celliste worden

Ondersteuning Talent foundation PvT (A 22); €2.535 ( 2010-2014)

Status/Resultaat:

Juni 2010: Agustina is zich aan het aanpassen op het Stadsconservatorium, een volkomen nieuwe ervaring voor haar.Ze moet een grote dosis angst overwinnen om zich te kunnen bewegen in deze nieuwe omgeving waar ze zich de mindere voelt. Gelukkig overwinnen haar talent, zin en wilskracht deze twijfels.  Ook Agustina heeft meegedaan in het orkest voor het Tweehonderjarige bestaan en heeft een prachtig resultaat neergezet.   Agustina heeft geen vader of andere familie. Ze woont met haar moeder in een gehuurde kamer in een Villa Miseria. Haar moeder werkt in een fabriek. Agustina heeft een moeilijke tijd achter de rug. Ze wilde toelatingsexamen doen voor het Nationale Conservatorium. Om Nestor niet lastig te vallen heeft ze zelf privelessen genomen die natuurlijk onmogelijk op te brengen waren. Waarna haar moeder zei dat ze maar beter kon stoppen. Ze was toen al te laat voor de inschrijving. Nestor heeft er alles aan gedaan om haar alsnog op het Stedelijk Conservatorium binnen te loodsen en dat is uiteindelijk gelukt. Wederom een voorbeeld van zijn enorme toewijding voor deze talenten.

December 2010: Met Agustina gaat het goed. Het was ongelofelijk hoe ze straalde na de uitvoering van het Bicentenario Orkest

Augustus 2011: Augustina gaat weer op toernee met het Orkest voor het Tweehonderdjarig bestaan van Argentinie. Naar Patagonie, San Juan en zelfs naar Brazilie! Daarnaast speelt ze in een strijkkwartet. Op zaterdagen geeft ze soms les in Lugano, als andere leraren niet kunnen. Ze zou daar graag vast werk krijgen of bij een ander orkest om te proberen te verhuizen uit de Villa waar ze nog steeds met haar moeder woont. Haar studie gaat goed.

Februari 2013: Op dit moment is ze heel hard aan het studeren voor het toelatingsexamen van het conservatorium. Ze doet nu een opleiding die vergelijkbaar is met HBO-niveau, en kan door middel van het halen van dit examen vervroegd toetreden, wat haar twee jaar winst oplevert. 12 maart is het examen. Ze leeft echt voor het spelen op de cello. Ze wil graag in 2014 aan een bijeenkomst van musici meedoen ik Brazilië. daarvoor moet ze een toelatingsfilm toesturen en uitgekozen worden. Buiten al het spelen moet ze haar opleiding serieus blijven nemen en de tentamens halen.

Eindresultaat 2014: Augustina heeft door moeilijke familieomstandigheden en afnemende motivatie om te studeren de eindstreep niet gehaald. Maar zij redt het wel door te spelen in orkesten en zet zich ook in bij het project voor jeugdorkesten in de sloppenwijken van Buenos Aires.


IGNATIO

Talent/Ambitie: Cellist

Ondersteuning Talent foundation PvT (A 21); € 2.140 (2009-2013)

Status/Resultaat:

Juni 2010: Ignacio ontwikkelt zich goed en studeert heel hard op het Nationale Conservatorium. Het is op zijn leeftijd moeilijk om bijbaantjes, om maar te kunnen overleven, zoals tangorkestjes, af te slaan, zeker gezien het ongunstige toekomstperspectief dat de Argentijnse cultuurwereld biedt. Toch heeft hij dit wel gedaan om zich meer te kunnen wijden aan zijn cello.

December 2010: Met Nacho gaat het erg goed. Hij heeft er duidelijk voor gekozen om zijn activiteiten dit afgelopen jaar te concentreren op de IUNA (conservatorium). Hij speelt nu nog in een strijkkwartet en hij maakt deel uit van het orkest voor Canal 7 (een televisiezender). De rest van zijn nevenactiviteiten heeft hij afgestoten.  Zijn eindexamens van dit jaar zijn goed gegaan. Hij verwacht nog zo’n drie jaar te moeten studeren.


 

Mattias A-20 examen

MATIAS (tijdens eindexamen)

Talent/Ambitie: Obtain a degree in Political Science to become a researcher and a teacher

Ondersteuning Talent foundation PvT (A 20); € 2.815 (2009-2013)

Status/Resultaat:

Juni 2010: Matias heeft weer een serie examens gedaan. De resultaten van zijn vorige examens waren uitmuntend, er schitterde een grote hoeveelheid tienen (!) op zijn cijferlijst. Matias is een hele sociale jongen die met iedereen goed overweg kan. Na de ruzies in het verleden wonen alle kinderen Rodas weer thuis maar de situatie met hun moeder blijft uiterst moeizaam. Het is ongekend wat deze kinderen op eigen kracht, zonder enige morele of liefdevolle steun van familie voor elkaar krijgen.

December 2010: Matias heeft het eerste deel van de studie afgerond. Hij hoeft nog maar 2,5 jaar te studeren. Hij haalt alleen maar negens en tienen, het is ongelofelijk! Bovendien doet hij twee studierichtingen, politicologie en een leraarsopleiding voor geschiedenis. Hij had een bijbaantje bij Fallabella (soort Bijenkorf) maar is er mee opgehouden omdat ze hem geen vrij gaven om te studeren.

Augustus 2011: Matias woont nog steeds op zichzelf. Hij heeft een baantje bij een distributiebedrijf voor snoep. Hij werkt daar veel maar ze geven hem gelukkig vrij voor examens en verplichte colleges ed. Zijn studie gaat heel  goed, die cijferlijsten zijn ongelofelijk!

Februari 2012: Het afgelopen jaar heeft hij afgesloten met, zoals gebruikelijk, uitmuntende cijfers.

Februari 2013: Matias is een briljante leerling, heeft mede dankzij intermediair Claudia zijn zaken goed voor elkaar. Zijn gemiddelde cijfers liggen tussen de 8 en de 9. Zijn studie is een half jaar verlengd, omdat de stof die ze moeten beheersen,plotseling is uitgebreid. Dit komt hier vaker voor, ook al is het voor ons moeilijk te begrijpen.

November 2013: Met Matias gaat het, eigenlijk zoals altijd, heel goed. Zijn studie vordert volgens plan, met goede resultaten. Ook buiten school staat hij er goed voor. Hij woont zelfstandig, heeft een vriendin en plannen voor de toekomst. Hij is opgewekt en positief als altijd en heeft zijn zaken perfect op orde, ook daar waar het de steun van de Talent Foundation aangaat. Hij zal zijn studie halverwege 2014 afronden en er is voor mij geen enkele aanwijzing dat dat niet zal lukken.

September 2014: Matias  is bezig met de laatste loodjes voor zijn afstuderen. Zijn prestaties zijn nog steeds buitengewoon, rond de 9 gemiddeld. Hij heeft een emotionele brief gestuurd om iedereen van Talent die hem in de afgelopen jaren heeft bijgestaan te bedanken en te zeggen hoe trots hij is op wat hij heeft kunnen bereiken.

Opleiding afgesloten. Heeft promotieplaats aangeboden gekregen.


LEONARDO

Talent/Ambitie: Wereldkampioen Karate
Ondersteuning Talent foundation PvT (A 18): € 7.322 (2009-2013)
Status/Resultaat:

December 2010: Leonardo heeft een aantal medailles veroverd bij het WK in Buenos Aires: met 3 gouden en 2 zilveren medailles heeft hij volgens ons een mooie prestatie geleverd.  In oktober is hij voor het eerst van zijn leven buiten Argentinië gereisd om deel te nemen aan het WK junioren in de buurt van Venetië, waar hij helaas geen medailles heeft veroverd. Desondanks ziet Marina het als een belangrijke ervaring voor hem, die hem zeker van pas zal komen in zijn verdere ontwikkeling.

Augustus 2011: Leonardo is goed bezig, heeft Marina voor een deel waargenomen bij de trainingen tijdens haar afwezigheid wegens het WK en heeft dit volgens Marina uitstekend gedaan. Binnenkort is er een nationaal toernooi in Comodoro Rivadavia, in het zuiden, waar hij nu voor aan het trainen is.

Februari 2012: Leonardo gaat iets minder; de hele familie wordt over twee weken hun huis uit gezet en hebben geen geld en geen idee waar ze moeten wonen. Leonardo is dusdanig gestressed hierover dat zijn prestaties eronder lijden en Marina besloten heeft dat hij dit jaar niet meedoet met de sub-olympics, hij zal alleen maar gefrustreerd terugkomen omdat hij onder zijn kunnen presteert. Hopelijk komt er snel een oplossing.

Februari 2013: Bij elkaar is het een overgangsjaar geweest voor Leonardo, ten eerste van de junioren naar de senioren waarbij hij meteen goede resultaten heeft behaald; daarnaast is het een jaar geweest waarin Leonardo is begonnen om zelfstandigheid voor zichzelf te creëren. Nadat hij vorig jaar door problemen thuis was gezakt voor de 5e klas van de middelbare school en het duidelijk werd dat het voor Talent niet haalbaar was om hem tot en met zijn studie te blijven steunen, is in overleg met  intermediair Marina besloten om voor een andere oplossing te zoeken. Uiteindelijk is voor hem de mogelijkheid gecreëerd om op drie plaatsen karatelessen te geven aan kinderen. Op die manier zou Leonardo met zijn talent en passie zich in zijn levensonderhoud kunnen voorzien en in de toekomst zijn studie kunnen betalen. Om verschillende redenen is het aantal leerlingen nog niet zo hoog dat hij dit kan realiseren, maar de leerlingen die hij heeft lopen met hem weg en er is nog genoeg mogelijkheid om zijn activiteiten uit te breiden. Op dit moment wordt overwogen om dit jaar weer met school door te gaan.

November 2013: In juni heeft Leonardo de reis van zijn leven gemaakt naar Australie, om zijn land te vertegenwoordigen bij het WK karate. Na maanden trainen, voorbereidingen en financiele uitdagingen was het zover. Wegens zijn leeftijd werd hij toegelaten bij zowel de junioren als de senioren, het laatste voor de eerste keer. Het resultaat liegt er niet om, bij de jeugd is hij tweede geworden, en bij de senioren tweede bij de competitie in teams.

2014: Leonardo is wereldkampioen geworden bij het WK junioren in Brazilië in 2012, en tweede bij het WK senioren in Melbourne, Australië in 2013. Daarnaast geeft hij karate les aan kinderen op drie verschillende plaatsen in de stad en deelt zo zijn talent.


Martin A17

MARTIN

Talent/Ambitie: nucleair ingenieur
Ondersteuning Talent foundation PvT (A 17): €2.014 (2009-2014)
Status/Resultaat:

April 2009: Martin  is een intelligente jongen met een sterke wil. Hij is opvallend wijs voor zijn leeftijd.  Martin is, terwijl hij nog op de middelbare school zit, begonnen aan het CBC, een centraal toelatingsexamen voor de universiteit dat twee jaar in beslag neemt. Dit betekent dat hij de helft al gedaan heeft als hij zijn school verlaat. Daarnaast doet hij veel aan zelfstudie, vooral wiskunde. Een probleem in Argentinië is dat het niveau van de publieke scholen (in tegenstelling tot dure privéscholen) vaak te laag is om aan te kunnen sluiten op de universiteit. Vandaar dat Martin, zoals veel leerlingen bijgespijkerd moet worden om die kloof te overbruggen.

Juni 2010: Martin zit erg goed in zijn vel. Hij vindt de universiteit een enorme uitdaging want het gaat héél snel allemaal. Toch heeft hij wel het idee het bij te kunnen houden. Wat hij voor Balseiro nodig heeft, is dat hij goed technisch moet kunnen tekenen. Martin woont inmiddels bij zijn oma, zodat hij niet meer op zijn broertje en zusje hoeft te passen elke dag. Hij heeft een eigen kamer en kan rustig studeren. Toch wil hij af en toe zijn familie zien, en ook zijn zus, die inmiddels bevallen is. Tussendoor helpt hij andere leerlingen, ook via Consciencia. Zo is er laatst een kennisquiz gedaan, waarbij hij helpt met de organisatie. Martin reist dagelijks vele uren om op de plekken te komen waar hij moet zijn. Hij zei:´ ik zou zoveel meer kunnen doen, ook voor anderen, als ik niet 2,5  a 3 uur per dag zou reizen. In de kamer waar hij slaapt is geen verwarming. ´s nachts is het dan ook erg koud (elektrische kachels verbruiken veel dure stroom, dus moet ´s nachts uit).

December 2010: Bij Martin gaat het zoals altijd goed op school, al heeft hij voor de éérste keer een vak niet in een keer gehaald, namelijk wiskunde. Hij baalt daar goed van, en weet zeker dat hij het de tweede keer wel zal halen. Het jaar loopt al bijna af, en hij wil de zomermaanden (januari / februari) gebruiken om zich voor te bereiden op ´technisch tekenen´ op de universiteit. Hiervoor kan hij waarschijnlijk al een cursus doen. Martin woont bij zijn oma, en had geen beschikking tot een computer. Bij hem in de buurt zijn helaas ook geen plekken waar hij aan internet kan zitten en informatie kan zoeken. Een nederlandse ondernemer in Buenos Aires ging onlangs zijn computers vervangen voor moderne versies met flatscreens. We hebben gevraagd of we die oude computers mochten gebruiken. Hierdoor zijn er 3 computers naar een sloppenwijk gegaan waar kinderen leren om er mee om te gaan en 1 staat er bij Martin thuis. Hij heeft die computer samen met zijn vader opgehaald. Hij zal binnenkort dus vanuit huis kunnen werken.

Augustus 2011: Martin heeft minder gepresteerd dit  jaar, wat voor een groot deel lijkt te komen door de enorme overgang van school naar het universitaire systeem, waarbij hij weinig begeleiding heeft gehad.

Februari 2012: Martin doet het erg goed. Mede door veel problemen in zijn thuissituatie zat hij er aan het eind van vorig jaar behoorlijk doorheen. Door allerlei familieperikelen kan hij niet meer bij zijn oma wonen. Woont nu bij zijn vader, in een één-kamer appartement samen met nog een broer en een zus. Hij heeft zijn CBC-gehaald (het overbrugging /voorbereidend jaar voor de universiteit) en gaat nu beginnen op de universiteit!

Eindresultaat: Een zeer talentvolle student, die als gevolg van hele zware problemen in de familie, waarvoor hij ook wil zorgen, zijn studie heeft afgebroken.


REINA

Talent/Ambitie: Psycholoog worden
Ondersteuning Talent foundation PvT (A 13): €507 (2006-2010)
Status/Resultaat:

Augustus 2008:  Reina  vordert gestaag. Op haar studieplan geeft ze aan dat ze nog 4 vakken moet doen (en 3 keuzevakken voor de ‘Ciclo de Formacion Professional)

Juni 2010: Reina is zes maanden zwanger. Ze moet anderhalf uur in de bus zitten om college te kunnen volgen. Ze heeft nu een afspraak om eventueel een keer per week een middag te werken als psycholoog in een praktijk.

December 2010: Van Reina hebben we afscheid genomen als Talent. Haar zwangerschap bleek helaas moeilijk te combineren met het voortzetten van haar opleiding tot docent psychologie. Inmiddels is haar zoon geboren, Mateo en het gaat goed met moeder en kind.


 

IF

LUCIANO

Talent/Ambitie: een beroepsmuzikant worden en in de beste orkesten.
Ondersteuning Talent foundation PvT (A-12 ): €5.203 (2007 – 2010)
Status/Resultaat:

Juni 2010: Luciano werkt inmiddels en heeft dus een vast inkomen. Luciano heeft vanwege zijn inkomsten zelf voorgesteld om alleen de dirigentklassen  voor 220 peso nog te vergoeden. De rest kan hij zelf bekostigen. De bedoeling was dat Luciano in december zou afstuderen. Na een gesprek met zijn nieuwe mentor Jorge in november werd  duidelijk dat dit er niet in zou zitten. Het gaat om het allerlaatste examen van het Conservatium. Luciano had dit jaar te weinig tijd om cello te oefenen. Het is hem niet gelukt om het aan het begin van het jaar gemaakte studieplan na te komen. Hij zit in de fase tussen student en beroepsmusicus in. Het is volgens Jorge goed om verschillende mogelijkheden te verkennen. Luciano dirigeert inmiddels een orkest in Chivilcoy in de provincie en doet nog steeds vele optredens met zijn tangogroep. Hij heeft ongelofelijk veel talent dus iedere richting gaat hem goed af maar hij zal zich toch op een ding moeten toeleggen om het goed te kunnen afronden. De hoop van Jorge is dat hij in deze zomervakantie tijd vindt om het laatste examen goed te kunnen afronden en dan in maart af te studeren.

Eindresultaat: Luciano heeft met goede resultaten zijn conservatorium als cellist afgerond. Hij heeft een aantal jaren in Astillero, een Tango-ensemble als cellist gespeeld. Hiermee heeft hij overal in de wereld opgetreden en ook drie benefietconcerten gegeven t.b.v. de Talent foundation PvT, te weten in het Design Huis in Eindhoven, in het Tropen Theater in Amsterdam en in de feestzaal van  Piet Hein Eek in Eindhoven.


Lucus A-11

LUCAS

Talent/Ambitie: Professioneel cellist worden

Ondersteuning Talent foundation PvT (A 11): €3.005 (2007- 2012)

Status/Resultaat:

Juni 2010: Na de moeilijke periode vorig jaar is Lucas emotioneel gegroeid en heeft hij de betekenis van de economische steun die hij ontvangt ingezien. Zijn werkhouding is radicaal veranderd. Hij heeft net meegedaan aan een toernee door een orkest van getalenteerde jongeren door de noordelijke provincias Salta, Jujuy, Catamarca waar bijna nooit een orkest komt spelen. Dit was een initiatief van het Ministerie van Onderwijs ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van Argentinië. Op het Conservatorium functioneert hij uitstekend.

December 2010: Lucas heeft een erg goed jaar gehad. Het heeft ook wel zijn voordelen om de cellisten direct te spreken omdat ik zo zelf heel goed kan merken hoe precies hij nu is met alles en hoe enthiousiast en actief hij met zijn studie en nevenactiviteiten bezig is. Lucas en Agustina hebben dit jaar opgetreden in het Orquestra del Bicentenario, een enorme jeugdorkest dat door het land trok ter ere van het tweehonderjarig bestaan van Argentinie. We hebben een van de optredens gezien en het was echt erg indrukwekkend. Hij werkt zo nu en dan samen met Luciano in diens strijkkwartet. Van 16 januari tot 5 februari doet hij mee aan een muziekfestival in Brazilie waar hij meerdere klassen gaat volgen. Hij is op basis van een ingestuurde dvd uitgekozen om deel te nemen aan het orkest dat het openingsconcert van dit festival doet. Hij doet bovendien mee aan een wedstrijd uitgeschreven door het Philharmonisch orkest van het Colon. Lucas moet zo ongeveer nog twee jaar studeren. Verder helpt hij ieder weekend in Lugano als leraar voor de kinderen van de Villa.

Augustus 2011: Lucas is hard aan het werk. Hij wordt regelmatig gevraagd om cellisten te vervangen in het Philharmonisch Orkest van Theater Colon. Dit is een erg goed teken. Hij speelt ook veel met het Academisch Orkest van Colon. Hij speelt in een eigen orkest.  In Lugano geeft hij nu nog twee uur les erbij, dat levert hem extra inkomsten op. Eind 2012 is hij al klaar met de colleges op het Conservatorium. Dan rekent hij nog een half jaar voor zijn afstudeerproject.

Februari 2013: Zit in zijn laatste jaar van IUNA, de universiteit. Hij speelt in Orquesta Academica de BsAs, in Academia orquesta de Teatro Colon en Orquesta del ISA. Het is een goed jaar voor hem geweest, is door zijn werk bij o.a. Colon bijna geheel onafhankelijk van ons. Heeft gesolliciteerd daar naar een vaste plek in HET orkest van Colon maar is dat helaas (nog) niet geworden, hij mag wel af en toe invallen. Afgelopen december heeft hij zijn laatste toetsen gehad en ik wacht op zijn antwoord of hij die heeft gehaald. Zo ja, dan is zijn ondersteuning van ons aan hem afgelopen. Ik heb gevraagd of hij als mentor bij deze groep wil blijven en hij wil ons heel graag blijven helpen. Leuk om op youtube hem te zien spelen; zoeken via Violoncellos Argentinos; bijvoorbeeld  http://www.youtube.com/watch?v=Hw5iaHMBkjY Hij is de derde van rechts. De cello waar hij op speelt is van de stichting en ik heb gevraagd of hij goede vervanging heeft. Hij kan een goed ander instrument gaan kopen dus dat is erg fijn voor hem!

Eindresultaat 2012: Lucas heeft zijn studie aan het Conservatorium van de universiteit (IUNA) heel goed afgerond en is al zelfstandig musicus Begin 2007 is Lucas tot het ‘Orquesta Académica del Teatro Colón’ toegetreden en daarnaast zat hij in het Buenos Aires Cello Ensamble, een groep gevormd door Maestro Néstor Tedesco, die uit 18 vioolcellisten bestaat. Nu speelt hij ook in een groep van 8 cellisten die door het hele land nu optredens hebben. Zie de facebook pagina van Violoncellos Argentinos of je kan ze opzoeken via YouTube. Ook mag hij regelmatig invallen bij het Symfonie orkest van Teatro Colon. Enige opmerking is dat het laatste jaar iets te ruim gebudgetteerd was, omdat hij al bij kon verdienen. Maar dat is bijgesteld. Kortom Lucas is een voorbeeld voor de stichting en wij zijn erg blij dat hij bij ons betrokken wil blijven.


David A-10

DAVID (tijdens bestuursbezoek 2007)

Talent/Ambitie: Natuurkunde studeren en daarna ruimtevaart

Ondersteuning Talent foundation PvT (A-10): € 1.219 (2007 – 2011)

Status/Resultaat:

Juni 2010: David studeert in februari 2011 af. Hij werkt veel op de universiteit en heeft ook na zijn afstuderen een baan op de universiteit zeker gesteld net als zijn zus. (Elisa werkt nog steeds als AIO op de universiteit en is bezig met haar proefschrift.) Hij schreef ons via Facebook over het examen. Het was erg moeilijk en hij krijgt morgen uitslag. Mocht hij door zijn dan is het volgende examen een mondeling, op woensdag.

December 2010: David denkt tussen februari en juni  2011 af te studeren. Hij heeft in december een aantal vakken gedaan met goede resultaten. Hij doet er veel naast: twee banen op de universiteit en een baan bij het bedrijf Techint. Bovendien heeft hij een congres georganiseerd en zat hij in de studentenraad. Zijn contract bij de universiteit is in december afgelopen. Zijn bedoeling is om bij Techint te blijven werken en de rest van zijn tijd aan het afstuderen te besteden.

Augustus 2011: David moet nog vier vakken. Hij hoeft niet meer naar college en dat betekent dat hij inmiddels geen financiële steun meer aan ons vraagt. Hij werkt als coördinator van de machines bij de gemeente, in een atelier waar ze meubels maken.  De verwachting is dat hij aan het einde van dit jaar klaar is, hij is hard aan het studeren. Daarna wil hij een masters gaan doen.

Eindresultaat 2011: David heeft zijn studie met hele goede resultaten afgerond. Een vervolgstudie bleek een te grote stap.


PAMELA

Talent/Ambitie: Kunstdocent worden

Ondersteuning Talent foundation PvT (A 8): € 3.140 (2005 – 2012)

Status/Resultaat:

April 2009: Met Pamela gaat het goed. Ze maakt haar tweede jaar af en doet een paar vakken uit het derde jaar. Ze kan niet meer vakken doen omdat haar lesuren anders in de war lopen met het tweede jaar. Helaas is haar baan als handenarbeidjuf en invalster niet doorgegaan. Er was dit jaar uiteindelijk geen geld om nieuwe krachten aan te nemen.  Ze laat zich hier zeker niet door uit het veld slaan.

Juni 2010: Pamela studeert gestaag voort.Het gaat eigelijk altijd wel goed met haar, het is een heel gedisciplineerd en gedreven meisje.

December 2010: Een mijlpaal voor Pamela: ze heeft inmiddels het basisdeel van haar opleiding afgesloten, waarmee ze de bevoegdheid tot lesgeven op kleuter- en basisonderwijs heeft verworven. Deze week krijgt ze haar diploma uitgereikt. Volgend jaar zijn de lessen in de avonduren, waardoor ze overdag kan werken. Hopelijk lukt het haar werk te vinden. Zoals we al eerder meldden, is Pamela een doorbijter. Toen we haar in september persoonlijk spraken vertelde ze over haar stage op een openbare school. Het was behoorlijk pittig les te geven aan de kinderen daar, die in moeilijke omstandigheden opgroeien en vaak grote psychologische problemen hebben.

Augustus 2011: Pamela’s studie gaat goed. Het kost haar echter wel moeite een behoorlijk baantje te vinden, nu ze daar overdag meer tijd voor heeft. Ze past nu een paar ochtenden per week op een jongetje, bij hem thuis. Zo verdient ze wat geld maar het is niet het soort werk waarvor ze opgeleid is en waarmee ze de ervaring op kan doen die ze zo hard nodig heeft.

Februari 2012: Pamela is afgestudeerd!  Ze werkt een aantal uren op verschillende publieke scholen, als vervanger van leerkrachten met zwangerschapsverlof. Hopelijk komt daar vast werk uit voort

Eindresultaat: Pamela werkt voor zichzelf en heeft regelmatig invalbanen in de hoop daarmee een vaste baan te krijgen. Ze heeft zich altijd actief ingezet voor de projecten van Horizonte in La Cava. Zij heeft o.a. kinderen begeleid bij het maken van een maandelijkse krant over de wijk.


 

Claudia A-7

CLAUDIA

Talent/Ambitie: Tandarts worden in haar eigen (sloppen)wijk en tandheelkundige zorg voor kinderen opzetten

Ondersteuning Talent foundation PvT (A 7): € 4.514  (2005 – 2014)

Status/Resultaat:

April 2009: Claudia is met goede moed begonnen aan het nieuwe studiejaar. Het zal een zware kluif voor haar worden, Ze heeft door haar slechte gezondheid vorig jaar stevige vertraging opgelopen. Een lichtpuntje voor haar is dat ze wel alle steun krijgt van haar moeder.

Juni 2010: Claudia heeft z een behoorlijke vertraging opgelopen in haar studie.  Twee examens blokeerden toegang tot het volgende studiejaar. Ze heeft twee zevens gehaald voor deze deelexamens dus dat is heel mooi nieuws!

December 2010: Met Claudia gaat het gelukkig heel goed. Ze heeft goede cijfers gehaald voor de  deelexamens die ze in de afgelopen maanden heeft gedaan, 7,5 en 8. Dit betekent dat ze volgend jaar 4 vakken kan gaan doen, in plaats van 2 – zoals het er begin van dit jaar naar uit zag. Eindelijk voortgang dus!

Augustus 2011: Goed nieuws over Claudia’s studie: ze heeft de tentamens voor alle vier de vakken die ze dit jaar volgt gehaald. Helaas is de thuissituatie weer wat onzekerder.  Claudia’s hulp die thuis nodig is, kost tijd en is uiteraard een grote emotionele belasting.

Eindresultaat: Helaas is het Claudia niet gelukt haar studie af te ronden in de vastgestelde periode van –in totaal- zes jaar (waarvan 4 jaar met steun van TALENT). Een studievertraging bij een studie als deze is geen uitzondering en onder bepaalde voorwaarden te verantwoorden maar na drie extra jaren was sprake van structurele stagnatie waardoor nog verdere, dure, steun niet meer te verantwoorden was. De woon- en familieomstandigheden speelden hierbij een grote rol.


GISELLE

Talent/Ambitie: Wereldkampioen karate worden

Ondersteuning Talent foundation PvT (A-6 ): €2.382 (2005 – 2011)

Status/Resultaat:

December 2010: Giselle heeft dit jaar minder deelgenomen aan toernooien, wegens haar studie – ze zit in het laatste jaar van haar opleiding tot douanebeambte en had hierdoor veel examens. Wel heeft ze een opleiding tot referee gevolgd, waardoor ze nu bij toeirnooien inzetbaar is, en heeft ze zich van haar organisatorische kant laten zien bij het WK junioren in Buenos Aires – Marina was onder de indruk. Tevens heeft ze dit jaar veel tijd besteed aan het delen van haar talent als trainer van jonge karateka’s. Volgend jaar hoopt ze mee te doen aan het WK voor senioren, samen met Evelyn en Marina zelf.

Augustus 2011: Giselle is dolgelukkig met de gouden plak op het WK, een bijzondere prestatie als je meeneemt dat karate in Argentinie zelf een kleine sport is, en ze hun voorbereiding gedeeltelijk in een zaaltje boven de plaatselijke brandweer hebben gedaan. Giselle heeft een definitief vast eigen inkomen met een bijbaantje, is bijna afgestudeerd en zal hoogstwaarschijnlijk binnen niet al te lange tijd een baan voor haar opleiding (douanebeambte) kunnen vinden. Alles bij elkaar is haar inkomen nu genoeg om onafhankelijk door te kunnen gaan, en zal zij per 1 augustus plaats maken voor een nieuw talent.

Eindresultaat: Het realiseren van de droom van Giselle, wereldkampioen worden, is gelukt. In mei 2011 won ze als team samen met Evelin (tevens Talent) en Marina (tevens mentor) de gouden plak bij het WK in Tsjechië. Eerder won ze al gouden medailles bij internationale toernooien in Italië en in Zuid Amerika. Giselle deelt haar talent door middel van het geven van karatetraining aan de jeugd. Op die manier geeft ze haar kennis en ervaring door en dient ze als voorbeeld voor jong talent met ambitie.


 

Evelin A-4

EVELIN

Talent/Ambitie: Wereldkampioen Karate worden

Ondersteuning Talent foundation PvT (A 4): € 6.310 (2006 – 2013)

Status/Resultaat:

Augustus 2008: Evelyn is met haar moeder naar Paraguay gereisd om haar papieren te regelen die ze nodig heeft om naar het WK te kunnen reizen. De hele ploeg die aan het WK zal deelnemen is op dit moment op een trainingskamp, mede met als doel elkaar beter te leren kennen.

December 2010: Met Evelyn gaat het goed. Sinds een paar maanden woont ze met een paar meiden samen in een appartementje, wat haar erg goed doet. Thuis kon ze moeilijk met haar stiefvader opschieten, en in de nieuwe situatie heeft ze meer rust. Haar studie gaat goed, en, bovenal heeft ze in het najaar weer een mooie reeks medailles weten te bemachtigen bij zowel het WK dat in Buenos Aires is gehouden ( een gouden en vijf zilveren plaken, ondanks een zware verkoudheid; tussen de wedstrijden door zat ze aan het zuurstof!), als bij de Nationale kampioenschappen.

Augustus 2011: Evelin is dolgelukkig met de gouden plak op het WK, een bijzondere prestatie als je meeneemt dat karate in Argentinie zelf een kleine sport is, en ze hun voorbereiding gedeeltelijk in een zaaltje boven de plaatselijke brandweer hebben gedaan. Evelin heeft de maand na haar terugkeer wat minder getraind, op haar opleiding waren ze niet echt onder de indruk van haar presteren en eisten ze dat ze meteen weer bij was met alle vakken.

Februari 2012: Met Evelin gaat het goed, ze moet nog 1 tentamen doen en dan is ze klaar. Volgende week kan ze via via solliciteren bij een apotheek, met redelijke kans. Marina zei dat ze het een paar maanden aan wilde zien, en wanneer alles goed gaat, we haar steun kunnen stopzetten.

Evelin is duidelijk een groot voorbeeld voor haar omgeving. Dit is een overzicht van de behaalde resultaten in internationale toernooien:

  • Kampioen Panamerikaanse jeugd kampioenschappen (Vechten), Brazilie 2006
  • Tweede plaats internationale jeugd kampioenschappen Shobu en Vechten, Uruguay, 2007
  • Tweede plaats Wereldkampioenschappen Jeugd (Vechten), Slovenie 208
  • Wereldkampioen Vechten Shobu Sanbon de 60 kg, Argentinie 2010
  • Tweede plaats WK Vechten Shobu Sanbon de 60 kg, Argentinie 2010 (andere catgorie)
  • Tweede plaats WK Vechten in vrouwenteams , Argentinie
  • Wereldkampioen Vechten in Teams Shobu Ippon Open Volwassenen, Tsjechie 2011

 Evelin heeft haar talent op verschillende manieren gedeeld. De meest directe manier was (en is nog steeds) door het wekelijks geven van jeugdtrainingen, met al haar titels is ze een groot voorbeeld. Tevens verving ze intermediair/trainer/coach Marina als hoofdtrainer tijdens reizen en tijdens haar zwangerschap en verlof. Daarnaast is Evelin scheidsrechter tijdens toernooien.